реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Округ, що може бути скандальним

Здається, вже всі кандидати по 208-му виборчому округу на Чернігівщині визначилися. Нагадаємо, що ЦВК оголосила тут дострокові вибори після загибелі народного депутата Валерія Давиденка, який був знайдений застреленим у туалеті свого київського офісу.

Багато експертів очікували змагання на цьому окрузі між Олегом Ляшком та Андрієм Богданом, проте колишній глава Офісу Президента своєї кандидатури не подав. А поява Олега Ляшка цілком очікувана, оскільки він уже перемагав раніше саме на цьому окрузі, і нині, коли його партія не представлена у парламенті, це добра нагода потрапити до Верховної Ради самому.

Крім нього, Центральна виборча комісія зареєструвала кандидатами також вдову Валерія Давиденка — Людмилу, юриста Анатолія Гунька, а також маловідомих Олексія Оскера, Михайла Побігая, Віталія Чорного, Івана Донця, Сергія Суханова.

Що про них відомо? Сергій Суханов родом із Дніпра, там і нині живе та працює адвокатом, висунула його «Партія Сергія Суханова». Михайло Побігай — із Первомайська Миколаївської області, безпартійний, проживає в Ірпені під Києвом, підприємець. Сергій Оскер — із Сумської області, де й нині живе, безпартійний, є керівником благодійного фонду свого імені. Віталій Чорний — підприємець із Мелітополя і входить до партії «Команда Сергія Мінька». Ну, принаймні виборці у Бахмачі та Борзні дізнаються про існування таких екзотичних для наших місць партій...

Іван Донець — це остання спроба оживити Прогресивну соціалістичну партію. Він був депутатом Чернігівської міської ради від цієї партії та особисто організовував блокування доступу до Катерининського храму, коли влада вирішила передати його українській церкві. Внаслідок цього загинуло багато експонатів музею народного декоративного мистецтва, який там розміщався, в тому числі найстаріший чернігівський рушник. Агітувати проти НАТО і української церкви приїздили сюди Наталія Вітренко та Валерій Кауров, які просто на фоні храму демонстрували антинатовські фільми та піднімали прапор так званої Новоросії (це було ще до початку російсько-української війни). Слава Богу, чернігівці не підтримали такий колабораціонізм, але прикро, що організатори антиукраїнських акцій жодного покарання так і не отримали.

Олег Ляшко у звичному для себе стилі почав активну агітаційну кампанію, залучивши до неї навіть Юлію Тимошенко. Наступальний характер кампанії Ляшка особливо видно в Мені, де він гостро виступає проти свого недавнього соратника, міського голови Геннадія Примакова, який перейшов із партії Ляшка в іншу політичну силу. У соцмережі виклали відео, на якому Олег Валерійович критикує менського міського голову: «Хай розкаже цей Примаков, за які гроші він у Броварах дом собі построїв? За зарплату мера? Чи за одкати, які він получив від підрядників?». У відповідь той сказав, що якщо той будинок знайдуть — він його подарує Ляшку.

Хоча саме Олег Ляшко є найпомітнішою політичною фігурою в окрузі, далеко не факт, що в нього не буде серйозних конкурентів. Це можуть бути вдова Давиденка Людмила та юрист Анатолій Гунько. Виступаючи в селі Понори Талалаївського району, Людмила Давиденко, звісно, посилалася на свого покійного чоловіка: «Я хотіла б, щоб його напрацювання й ідеї продовжували жити. І мені здається, що по його второваній стежці, ступаючи слід у слід і покладаючись на тих людей, на яких покладався Валерій Миколайович, я зможу довести до кінця ті напрацювання, які він заклав». Вона йде від політичної партії «Наш край». Від правлячої партії «Слуга народу» балотується юрист Анатолій Гунько, який на з’їзді цієї політичної сили сказав: «Наша країна переживає складні часи. Але я знаю, співпраця депутата від округу і місцевих громад, відповідального бізнесу і всіх щаблів влади стане потужним кроком для розвитку цих територій. Я щиро дякую Президенту і партії за довіру і буду вдячний за вашу допомогу і поради. А зі свого боку, готовий докласти весь свій досвід і сили для підвищення нашого загального авторитету в суспільстві». Хоча його ім’я маловідоме в окрузі, як і справи «Гільдії добра» — громадської організації, що він очолює, але висування від президентської партії та фінансове вливання дадуть змогу поборотися за депутатський мандат.

Підводною течією, яка найістотніше може вплинути на результат голосування, є мережа підкупу виборців, про яку говорять мешканці округу. Начебто за голос уже пропонують 800 гривень, а десятнику (так звуть організатора десятьох виборців для цієї ганебної справи) — тисячу. Звісно, нині ніхто публічно не назве власника тої мережі, але активіст ВО «Свобода» із Бахмача Володимир Брюховецький розповідає, що мережа створена ще в 2014 році: «Ми тоді цю мережу викрили, а людей, які займалися підкупом, притягли у райвідділ із сумкою грошей (260 тис.), розписками виборців, копіями паспортів та зафільмованим на відео процесом підкупу. Але кримінальну справу зам’яла поліція». Зауважу, що Володимир Брюховецький не з тих активістів, які тільки голосно кричать і нічого не роблять — він свого часу очолював Талалаївську районну державну адміністрацію, нині є керівником комунального підприємства у Бахмачі. Тобто до його слів треба поставитись з максимальною увагою. Тим паче що політична сила, до якої він належить, на цих виборах свого кандидата не висуває.

Тож на 208-му виборчому окрузі ще буде багато несподіванок і політичних інтриг. Вибори спокійними тут точно не будуть.

Василь ЧЕПУРНИЙ, "Голос України"

На знімку: Олег Ляшко веде агітацію у звичному для себе стилі.

Фото Василя Леоненка.



Теги:підкуп виборців, Бахмач, 208 округ, Володимир Брюховецький, Олег Ляшко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar