реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Офіційне звинувачення Росії за Іловайський розстріл

Генеральна прокуратура України висунула офіційні звинувачення російському військовому керівництву в скоєнні кримінальних злочинів, пов'язаних із посяганням на територіальну цілісність України і порушенням правил ведення війни.

Як повідомляє прес-служба Генпрокуратури, 29 серпня 2014 за безпосередньою вказівкою і наказом командування Генерального штабу ЗС РФ російські військовослужбовці впритул розстріляли з важкого озброєння колони українських військових, разом із трьома полоненими російськими десантниками.

"За таких обставин скоєно віроломне вбивство 366 українських вояків, 429 - отримали поранення різного ступеня тяжкості, 300 - потрапили в полон, Збройні Сили України зазнали значних втрат озброєння і військової техніки на суму майже 300 млн грн", - йдеться в повідомленні.

За результатами слідства і на підставі зібраних доказів повідомлено про підозру першому заступнику начальника ГШ ЗС РФ Миколі Богдановському в скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), ч. 2 ст. 437 (ведення агресивної війни), ч. 2 ст. 438 (порушення законів і звичаїв війни, пов'язані з умисним вбивством) КК України.

"Зазначений чиновник безпосередньо здійснював командування і контроль підрозділів ЗС РФ при їхньому вторгненні на територію України в серпні 2014 і спільно з іншими особами організував віроломне вбивство українських воїнів біля міста Іловайськ", - відзначили в ГПУ.

Також Генеральна прокуратура оприлюднила результати розслідування Іловайської трагедії.

Так, згідно з даними слідства, на момент Іловайської трагедії, особовий склад окупантів щодо ЗСУ був 18 до 1, крім того на кордоні стояло додатково 45 тисяч російських військових.

"Критичне співвідношення військових сил України в районі міста Іловайськ із підрозділами ЗС Росії та представників терористичних організацій "ДНР", "ЛНР" становило: особовий склад - 1 до 18; танки - 1 до 11; бронетехніка 1 до 16; артилерія - 1 до 15 ; "Гради" - 1 до 24", - наводить цифри прокуратура.

Водночас угруповання Збройних сил Росії вздовж східного кордону України налічувало: 35 батальйонно-тактичних і ротно-тактичних груп. Це не менше 45,1 тисяча військовослужбовців, 160 танків, 1360 бойових машин піхоти (БТР), 350 одиниць артилерії, 130 одиниць реактивних систем залпового вогню, 192 бойові літаки і 137 вертольотів.

Відповідно до результатів слідства та висновків судових експертиз установлені наступні ключові фактори, на тлі яких відбулося вторгнення підрозділів ЗС РФ та подальша російська окупація окремих районів Донецької і Луганської областей:

1. Низький рівень боєготовності та боєздатності Збройних Сил України. Для встановлення наявності порушень, допущених за час перебування на посаді Президента України В. Януковичем, керівництвом Міністерства оборони України і командування Генерального штабу ЗС України у період 2010-2014, які пов’язані із зниженням боєготовності і боєздатності Збройних Сил України, неналежною оцінкою воєнно-політичної та воєнно-стратегічної обстановки навколо України, що додатково буде відображено у кримінальному провадженні шляхом проведення додаткових судових комплексних військових експертиз.

2. Численні факти дезертирства, самовільного залишення місць несення військової служби та невиконання наказів начальників серед особового складу в українській армії у той період.

3. Окремі помилки керівництва АТО під час планування та проведення військових операцій, які не перебувають у прямому причинно-наслідковому зв’язку з настанням тяжких наслідків – загибелі українських військових та втрати озброєння і військової техніки (детальний аналіз цієї обставини надано комплексною експертизою, доступ до якої надано всім народним депутатам України, які мають допуск до державної таємниці).

Окрім цього, для використання в Міжнародному суді ООН та в Європейському суді з прав людини під час підтримання позовів проти РФ до Міністерства закордонних справ та Міністерства юстиції України Головною військовою прокуратурою надано докази ведення РФ агресивної війни проти України і фінансування тероризму.

Тривале проведення судових комплексних військових експертиз обумовлено об’єктивною необхідністю вилучення і дослідження надзвичайно великого обсягу таємних документів щодо реформування ЗС України (за 2005 - 2014 роки), а також бойових документів щодо проведення АТО на території Донецької і Луганської областей. Необхідністю встановлення місцеперебування та допитів значної кількості свідків і потерпілих.



Теги:Іловайськ, російсько- українська війна, Генеральна прокуратура


Читайте також



Коментарі (0)
avatar