реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Очікується проголошення Ставропольської російської республіки

Питання про проголошення Ставропольської російської республіки стане головним на I З'їзді слов'ян Ставропілля ( Російське народне зібрання) , який пройде в крайовому центрі 4 листопада. Про це « НГ » повідомив голова оргкомітету з'їзду , керівник громадської організації « Російська єдність Кавказу» ( РІКА ) , координатор громадських палат Ставропілля Серей Попов. Очікується , що у форумі візьме участь близько 500 делегатів.

Зараз ведеться активна підготовка з'їзду , у складі оргкомітету якого - керівники слов'янських і козачих організацій , представники громадськості та наукових кіл. У їх числі отаман Кавказької козачої лінії Юрій чурек , екс -мер Будьоннівська керівник Громадської палати міста Микола Лященко , представник регіонального відділення незареєстрованої партії «Нова сила » Андрій Дудінов .

« У населення Ставропілля ніхто не запитав їхньої згоди на виведення регіону з Південного федерального округу і переміщення краю в компанію до кавказьких республіках , - каже Сергій Попов. - А тому сьогодні ми повинні жити за образом і подобою сусідніх республік. У них проводяться з'їзди народів , і у нас теж повинен пройти з'їзд російського народу. А губернатор Ставропілля має стати таким же лідером свого народу , якими є голови цих суб'єктів » .

Організатори з'їзду стверджують , що Ставропольський край повинен існувати у формі російської республіки у складі Північного Кавказу. Звичайно , законодавчо оформити це непросто , але політику в краї , кажуть вони , необхідно проводити саме під цим кутом. « Ставропольський край , єдиний регіон з Північно - Кавказького федерального округу , не включили у федеральну цільову програму« Південь Росії ». Тому дотацій ми отримуємо значно менше , ніж Чечня або Дагестан . А в нещодавно створений Рада при президенті РФ з питань міжнаціональних відносин не було включено жодного ставропольчаніна . У той час як представники Краснодарського краю і Ростовської області там є , - каже Сергій Попов. - Складається враження , що Центр сприймає наш край як резерв для розвитку сусідніх кавказьких республік , а не як самостійний суб'єкт ».

Як вважає Сергій Попов , внаслідок великого напливу вихідців з Північного Кавказу на Ставропіллі відбувається активне витіснення слов'янського населення. За його інформацією , більшість приїжджих знаходяться на цих територіях незаконно. «Власність в регіоні активно скуповують вихідці з кавказьких республік , - говорить Попов. - Що стосується місцевої влади , то вона цілком підтримує приїжджих , особливо в східних районах ». Попов називає план реалізації міграційної політики в краї сирим , оскільки в ньому немає конкретики .

«Потрібно провести ревізію того , чим займаються і де живуть переїхали на Ставропіллі люди. Це стосується насамперед дагестанців . Як ними використовуються кошари , землі - законно чи незаконно ? За офіційними даними , їх кількість збільшилася до 50 тисяч осіб , а за неофіційними - їх близько вже 100 тисяч ». При цьому , за офіційними даними , з 1995 року східні райони Ставропілля покинули 25 тис. корінних жителів. Щільність населення знизилася до 14 осіб на кв. км .

Причин , які змушують корінне населення покидати свій край , безліч . Це відсутність земельного контролю , низький рівень життя , високий рівень безробіття. Наприклад , в одному зі східних районів - Степновском - забезпеченість лікарями втричі нижче среднекраевого показника , рівень безробіття - 14,5 % , що в три рази вище , ніж у середньому по краю. Підприємства закриваються , а в 12 населених пунктах Степновского району і зовсім немає роботодавців .

За словами крайового міністра зі східних територій Ставропілля Олександра Коробейникова , в Степновському районі особливо гостра нестача кадрів відзначена в освіті , охороні здоров'я , де дефіцит фахівців складає до 50 %. Стан справ , що склалися в деяких сферах , можна назвати катастрофічним. Так , наприклад , показники малюкової смертності та дитячої захворюваності в районі найвищі по краю. Як заявив Коробейников на засіданні робочої групи щодо соціально-економічного розвитку східних районів Ставропольського краю , що недавно проходив у Степновському районі , головам цих муніципалітетів необхідно « міцно задуматися » , щоб визначити першочергові проблеми та завдання , у вирішенні яких потрібна участь уряду регіону . Всі ці пропозиції в найкоротші терміни повинні бути представлені губернатору Ставропілля Валерію Зеренкову .
Независимая газета



Теги:Сепаратизм, Україна -Росія, Ставропілля, розпад Росії


Читайте також



Коментарі (0)
avatar