реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Обшук у російського (поморського) історика

Проти завідуючого кафедрою вітчизняної історії Поморського державного університету (Архангельськ, Росія), професора, доктора історичних наук Міхаїла супруна і начальника інформаційного центру УВС по Архангельській області Алєксандра Дударєва порушено кримінальну справу слідчим з особливо важливих справ слідчого управління Слідчого комітету при прокуратурі РФ по Архангельській області В. Шевченком ( і тут без українців не обійшлося).

За що? М.Супрун підозрюється в тому, що "з корисливих міркувань з метою наступного збуту вирішив організувати і здійснити збір і формування в електронну базу даних свідчень про репатрійованих з території Німеччини по закінченні Другої світової війни громадян СРСР, які є етнічними німцями і поляками, виселеними в адміністративному порядку в період 1945- 1956 років на територію Архангельської області".

"Вперше за багато десятиліть, -- пишуть в листі протесту російські історики, -- співробітники слідчих органів знову провели обшуки у вчених-істориків, вилучивши не тільки електронні носії інформації, але й документи, виявлені М.М. Супруном в результаті багаторічних досліджень..."

Матеріали опального історика мали лягти в основу книги пам"яті області. "Зрозуміло, що це абсурд, -- говорить історик М.Супрун, -- Такі книги пам"яті почали появлятися ще в роки перебудови і існують практично в кожній області". А співпрацю з німецьким Червоним Хрестом тільки хворі чекісти можуть назвати корисливістю чи шпигунством. М.Супрун є автором ряду книг -- "Политическая ссылка на Европейском севере в конце 19 - начале 20 веков", "Ленд-лиз и северные конвои", "Освобождение Восточного Финнмарка", очолює регіональний Поморський науковий фонд сприяння розвитку науки і культури на Російській Півночі.

Лист протесту проти переслідування вченого підписали академік російської академії наук Баріс Ананьїч, член-кореспондент РАН, головний науковий співробітник Санкт-Петербурзького Інституту історії РАН Рафаїл Ганєлін, доктори та кандидати історичних наук Пьотр Базанов (Санкт-петербург), Віктор Бердинських (Вятка), Андрєй Зубов (Москва), Сєргєй Красільніков (Новосибірськ), Надєжда Бєлова (Вологда), Надєжда Ігнатова (Сиктивкар) та інші -- всього 48 науковців.

Джерело: журнал "Посев" № 11 за 2009 рік.




Теги:Архангельськ, обшук, сучасна Росія, історик Супрун, історія в Росії, Росія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar