реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Новий міністр фінансів

Ігор Уманський покерував Мінфіном кілька тижнів. Сьогодні йому знайшли заміну

Верховна Рада сьогодні на позачерговому засіданні призначила нового міністра фінансів – ним став 39-річний Сергій Марченко. За відповідне рішення проголосували 256 депутатів.

Марченко працював на високих державних посадах і за часів правління президента-втікача Януковича, і за Петра Порошенка...

Освіта
Після закінчення школи у селищі Макарів Київської області вступив до Академії державної податкової служби України. У 2002 році отримав ступінь магістра управління державними фінансами. Через сім років здобув ступінь кандидата економічних наук - захистив дисертацію на тему «Державні єврооблігаційні запозичення України на міжнародному ринку капіталу».

Кар’єра
Після закінчення інституту працював у Міністерстві фінансів, і відтоді тривалий час не зраджував державній службі. Наступним місцем роботи стала Державна податкова адміністрація, звідти він перейшов працювати у Секретаріат Кабміну.

З 2011 року працював у Координаційному центрі з упровадження реформ при Президенті Януковичі. Марченко - один з авторів Бюджетного кодексу, ухваленого у 2014 році. Після цього Марченко працював експертом у Bendukidze Free Market Center, а потім академічним директором загальної програми KSE та GIZ 2015 – 2016 років «Лідерство в державних фінансах».

З 27 травня 2016 року по 26 липня 2018 року працював заступником Міністра фінансів, коли відомство очолював Олександр Данилюк.

У 2016-у Марченко ініціював реформу системи виплат студентських стипендій: запропонував скоротити число студентів, яким виплачувалася стипендія, до 15% від тих, хто отримував на той момент. Студентські активісти за це на одній з пресконференцій кинули торт в обличчя заступника міністра.

Впродовж 2017 року обіймав посаду заступника голови Адміністрації президента Петра Порошенка.

Минулого року балотувався до Верховної Ради у списку партії «Українська стратегія Гройсмана», яку очолював колишній глава уряду. Політсила до парламенту не пройшла.

Зв’язки
Журналісти називають Марченка людиною Олександра Третьякова - одіозного екс-нардепа та співвласника «УНЛ» (Української національної лотереї) Олександра Третьякова. «Саме Марченко розробляв ліцензійні умови, які забезпечили «УНЛ» монополію на ринку, зробивши доларовими мультимільйонерами самого Третьякова, Луценка та інших причетних до цього «стартапа» осіб», - пише журналіст Сергій Іванов.

«Любий Друг» Третьяков рулитиме фінансами всієї держави», - погоджується із Івановим журналіст Назар Приходько.

Сім’я
Одружений з Мариною Єфимовою – уродженкою Донецька, випускницею Київського економічного університету ім. Гетьмана.

Пара має доньку Аврору та сина Леоніда.

Статки
Відповідно до декларації, родина має дві квартири: одна з них записана на дружину Марченка, інша має двох власників – власне, Марченка і його доньку. Крім того, йому належить Audi А6 (2017 року випуску) – її вартість сягає 1,5 млн грн. За минулий рік новий міністр задекларував близько 270 тис. грн доходів, ще 234 тис. заробила його дружина.

Серед іншого, за навчання дитини він заплатив 330 тис. грн. – перерахування грошей датується 1 травня минулого року.

Наталія СОКИРЧУК, Главком



Теги:уряд Шмиґаля, Марченко, міністр фінансів, МВФ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar