реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Нові графіті знайдено у святій Софії

Алєксєй Гіппіус і Сава Міхєєв стверджують: найдавніший новгородський храм буквально поцяткований графіті. За оцінками фахівців, написів - аж ніяк не 700. Їх має бути близько 2000. Серед тих, які виявили всередині Софії за останні два роки - чимало монограм.

Розшифровка показала: свої імена зашифрували Лазар, Качка, Лука, Затех. Один новгородець взагалі оформив своє ім'я - Мечеслав - у вигляді ребуса. А дяк Душин (саме так була прочитана ця монограма середини 12 століття), можливо, створив перший давньоруський "смайлик". Ще одна епіграфічна знахідка - фрагмент загадки з популярного на Русі апокрифу "Бесіда трьох святителів".

Напис, який вчені віднесли до середини 11 століття, було виявлено ​​на зовнішній стіні Софії. Це молитва: "Господи, допоможи рабу своєму Петру і свята Софія". Тут же - зображений у повний зріст Христос. Повідомляє сайт Новгород

Як відомо, новгородська Софія була збудована за подобою Софії Київської. І в ній знайдено дуже багато графіті, виконаних староукраїнською мовою.



Теги:Софія Новгородська, Софія Київська, графіті


Читайте також



Коментарі (0)
avatar