реклама партнерів:
Головна › Новини › Місто

«Новгород-Сіверський – європейське місто»

Саме таку назву має нова книга просвітянина, громадського діяча, журналіста, депутата Новгород-Сіверської районної ради та голови районної організації Української народної партії Бориса Домоцького. 15 березня 2012 року він представив її в Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці імені В.Г.Короленка разом з іншими авторами серії книг «Європейське місто».
«Новгород-Сіверський – європейське місто» належить до серії науково-популярних видань, присвячених огляду міст та містечок Чернігівщини, що мають давню історію, з точки зору їх європейської ідентичності. Автор видання Борис Домоцький викладає власне бачення виникнення та розвитку міста, досліджує його в загальноєвропейському контексті. Видання не є хронологічним викладом подій. Це, скоріше, нариси історії старовинного міста, в якому минуле тісно переплетене з сучасним. Підготовка видання здійснюється в рамках проекту Сіверського інституту регіональних досліджень «Продовження діяльності існуючого Центру європейської інформації в м. Чернігів" за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».

У книзі використано фото автора, старовинні фото XIX ст., а також матеріали сайту «Новгород-Сіверский історико-культурний музей-заповідник «Слово о полку Игоревім».

На зустрічі в обласній бібліотеці також були представлені подібні видання 2011 року: «Козелець – європейське місто» (автори – Тамара Чумак, Любов Шара), «Семенівка – європейське місто» (автори – Олександр Бичков та Сергій Гузоватий) та «Європейські традиції міського самоврядування в Україні» (упорядник, кандидат історичних наук, директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади Володимир Бойко).

Прес-служба Чернігівської обласної організації УНП





Коментарі (4)
avatar
1
Якщо ці містечка такі вже європейські, то чому ж наш народ масово пре не до них, а до справжньої Європи?
avatar
2
Така наша хитрість. А потім ще не всі вивіски поміняли на європейські. До євро двадцять дванадцять!
avatar
3
Вивіски поміняти можна, але ж і ще чого надто вже дуже багато чого треба міняти. Скажімо - менталітет.
avatar
4
Шановні добродії!
У даному випадку, відповідаючи лишень за себе, скажу, що питання стоїть зовсім не про те, який стан свого убожества чи досягнень ми маємо на сьогодні. Ні і ще раз ні.
Укладаючи рядки книжечки, якраз і хотілось прикладами провідних вітчизняних європейців минулого та й наших сучасників допомогти розвіяти сумнів, що той же Новгород на Десні, аж з моменту своєї появи на світ Божий, розвивався як місто європейське і тільки.
І що, нажаль, доба завоювання наших теренів представниками нащадків угро-фінських племен й мала певний чиннник , який у наступному був помножений на совітське поневолення, загальмувавши чи зрушивши зі стабільного хід у розрізі традиційної цивілізації цього креативного закутка великої України. Успіхів і добра.
avatar