реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Людину характеризують її діла

Розповідь про Миколу Шкурка — підприємця і мецената.

Вже багато років співпрацює з Ніжинською центральною міською бібліотекою відомий підприємець Микола Пантелійович Шкурко.

Він - заступник голови обласного товариства «Просвіта» імені Т.Шевченка, генеральний директор ТОВ «Сяйво», а також – засновник і директор Ніжинської міськрайонної благодійної організації «Благодійний фонд «Ніжен». Його метою є сприяння збереженню та відродженню історико-культурної спадщини Ніжинщини, розвитку української мови, культури, освіти.

З року в рік «Благодійний фонд «Ніжен» та «Асоціація підприємств Ніжинщини» підписує для нашої бібліотеки періодичні видання. На сьогоднішній день це журнали: «Всесвіт», «Дніпро», «Дзвін», «Березіль», «Український історичний журнал», «Українська мова і література в школі», а також популярні газети «Голос України», «День». Рекомендуємо нашим читачам ,замість соцмереж, журнал іноземної літератури «Всесвіт», його останній номер, в якому опубліковано історичний роман «Шабля, освячена Римом» Богдана Сушинського. Герой твору – Іван Сулима, один з леген- дарних козацьких ватажків, пов’язаний з Чернігівщиною. Інтер’ю з майстром слова Іваном Драчем можна прочитати у журналі «Березіль» №3-6. Тут є також твір «Повне затемнення сонця. Етюди пам’яті» Миколи Возіянова, за який автор минулого року удостоєний звання лауреата обласного конкурсу імені О.С.Масельського у номінації «Майстер слова».

Рекомендуємо також долучитися до найгарячіших страв сучасної української літератури у журналі «Дніпро». У червневому номері – перша публікація ще не виданого сучасного роману зірки української літератури Макса Кідрука «Бот-2» . І неймовірні містичні пригоди затятого козарлюги («Козацька рахуба»). А також найкраща поезія наших співвітчизників, які живуть за кордоном. Часопис Національної спілки письменників України «Дзвін» №2-3 знайомить читачів зі статтею академіка Ігоря Юхновського «Маємо сформувати свою національну пам’ять». Автор згадує окремі епізоди з історі України, сучасну ситуацію в суспільстві. У виданні Національної академії наук України, Інституту історії України, Інституту політичних і етнографічних досліджень – «Український історичний журнал»-опубліковано статтю Стяжкіна О.В. «Жінки України в повсякденні окупації...». Привертає увагу й робота «Наполеон Бонапарт та українське суспільство: історичні документи в інтерпретаціях дослідників» Захарчука О.М.

За фінансової підтримки «Благодійного фонду «Ніжен» та «Асоціації підприємств Ніжинщини»вийшов черговий випуск «Календаря знаменних і пам’ятних дат Ніжина на 2015 рік», який випускає центральна міська бібліотека. Календар – щорічник є своєрідною енциклопедією міста.

Нещодавно центральна бібліотека отримала від Миколи Пантелійовича Шкурка краєзнавче видання Лазаренка О.М. « Спогади про Ніжин» (упорядник М.Шкурко). Книгу видано за фінансової підтримки родини Лазаренків, «Асоціації підприємств Ніжинщини» і Ніжинської міськрайонної благодійної організації «Благодійний фонд «Ніжен». Книга спогадів ученого-механіка, колекціонера, мецената, Почесного громадянина Ніжина (1993), дяді Генерального конструктора космічних кораблів Сергія Корольова розповідає про реалії життя Ніжина початку XX століття.

Людину характеризують її діла. Микола Пантелійович Шкурко має на рахунку багато добрих справ, примножуючи славу рідного міста. А для центральної міської бібліотеки він є чи не єдиним меценатом.

Наталія СТАРІНКО,

бібліотекар ЦБС, м. Ніжин Біла хата



Теги:Микола Шкурко, БФ Ніжен, чернігівська Просвіта, Ніжин, Благодійність


Читайте також



Коментарі (4)
avatar
1
Чому у Шкурка державний прапор в офісі висить догори ногами? Пояснення любі, але прапор державний.
avatar
0
2
Відповідь можна знайти у газеті "Нова Просвіта", №30 (379), листопад 2003 року, в статті Тараса Шкурка "Про порядок кольорів національного стягу, або як національний прапор не став державним".
Дивись http://nizhen.com.ua/uploads/files/prapor.pdf .
Таким чином, на щоглі біля офісу Просвітницької виробничо-комерційної фірми "Сяйво" вивішено український національний стяг.
avatar
3
Виходить для Шкурка газета "Нова просвіта" важливіша за Конституцію де описані дежавні символи?
avatar
0
4
Щоб Конституція була не папірцем, потрібна ВІЛЬНА преса. Тому вона  важливіша за конституцію.

Щодо прапора: шановні, не плутайте двоє різних прапорів - синьо-жовтого(державного) і жовто-блакитного(національного). І кольори різні, і порядок їх розміщення. Такий нюанс: жовта барва на прапорах теж відмінна - блакитний колір поєднано зі світло-жовтою барвою на українському національному стязі.
avatar