реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Незвичний пам'ятник Василю Горленку встановлено методом народної толоки

Пам'ятник встановлено на честь призабутого письменника, фольклориста, мистецтвознавця, який був родом з Ярошівки, що нині зветься селом Українським.

Його зініціював земляк, науковець Інституту журналістики Київського національного університету імені Т. Г.Шевченка Іван Забіяка і встановлено на честь призабутого письменника, фольклориста, мистецтвознавця, який був родом з Ярошівки, що нині зветься селом Українським. Це тепер Прилуцький район.

Іван Забіяка каже: "Бюст - незвичний. Його можна назвати найкомунікативнішим, тому що спокійно, без жодних докорів долі дивиться вам прямо в очі: стоїте ви перед ним, праворуч чи ліворуч. Це треба бачити на власні очі. І це вражає. Також хочу подякувати тим, хто допомагав установлювати, - це керівник Прилуцького відділення Чернігівського земляцтва Павло Кривонос, місцевий фермер Михайло Логвиненко, староста Віталій Мигловець, Іван Мусієнко, Сергій Ященко".

Скульптор пам'ятника - Сергій Олексієнко. Встановлено його в селі, де Василь Горленко народився і де похований 1907 року біля батька та матері. Раніше на цьому місці були хащі.

Зведено пам'ятник методом народного збору - автор ідеї Іван Забіяка зафіксував 81 доброчинця, але ця цифра не точна, оскільки скринька для збору коштів стояла, зокрема, в одному з магазинів селища Талалаївки і скільки там людей вкидали гроші невідомо.

Нині Іван Забіяка обговорює ідею про встановлення пам'ятника видатному українському скульптору, дитинство якого минуло в Старій Талалаївці, - Івану Кавалерідзе.

Василь ЧЕПУРНИЙ. "Голос України"



Теги:Кавалерідзе, Стара Талалаївка, Василь Горленко, Іван Забіяка, Ярошівка


Читайте також



Коментарі (0)
avatar