реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Несподіваний Шевченко

У київському музеї виставили одну з малярських робіт – автопортрет Тараса Шевченка. Зображений він там зоддалеки, у якійсь киреї наопаш і – голий. Малював себе в аральській експедиції.

Пригадується, кілька років тому американець українського походження Джордж Грабович здійняв шумок, коли про цю роботу написав у звичному для Америки сексуально- стурбованому стилі. Так наче класики малярства не малювали оголених тіл. Така задача входила і входить у програму кожного художнього інституту. Малював і Тарас Шевченко. Нагадаю, що він був нагороджений срібною медаллю петербурзької Академії художеств.

І коли, наприклад, малював оголену натурницю – німкеню, та … закохалася в молодого і красивенного художника. Називала його «Чевченко», адже звук «ш» не вимовляла. Тоді Тарас, закінчивши роботу, так жартома і підписав: «Чевченко». Веселий був чоловік. А з нього пропаганда зробила висловусого старого діда. А він і помер всього 47-річним…

У повісті «Художник», яку Шевченко писав на засланні, де не мав доступу до енциклопедій, глибоко аналізує творчість двох десятків європейських художників.

І пише про божественну музику Гайдна. Чи багато нинішніх шевченківських лауреатів можуть так написати про музик чи малярів зі знанням справи?!

Картина Шевченка «Натюрморт» 1859 року – жіноча статуетка зі спини, що сприймається як жива, та годинник без стрілок є, на переконання «продвинутих» мистецтвознавців (Дмитро Горбачов, скажімо) початком сюрреалізму, який з’явиться через … сотню років.

Тож повторю за Іваном Драчем про Шевченка: «Та скиньте з нього отого дурного кожуха! Та відкрийте у ньому відчайдуха – зуха!»

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Тарас Шевченко, оголена натура, Василь Чепурний, сююреалізм, автопортрет


Читайте також



Коментарі (6)
avatar
1
Саме в день народження треба було публікувати цей жарт Шеаченка?
Чи Ви стали на стежку Бузини?
avatar
2
До жарту й треба ставитися як до жарту. Ви ж знаєте про матюки і донжуанські пригоди Пушкіна, про епілепсію Достоєвського, про пиятику Єсєніна, пнаціональної немочі ро коханок Бальзака... То чом у Шевченка відбираєте право бути живою людиною, а не сухою тріскою  національної немочі?
А Бузина робить з антиукраїнських позицій те, що ми мали б зробити з українських -- показати наших класиків повнокровними людьми. Тоді й буде цікавість до української літератури, а відтак -- мови і взагалі культури.
avatar
3
Я про те, що викликати цікавість до генія попсовим способом, та ще й у день його народження - некоректно. Геніїв поціновують не за пустотливі та інші вчинки, на які Ви звертаєте увагу, а за дещо інше, пересічній людині недоступне.
avatar
4
У Шевченківські дні якраз і доречно сказати те, що досі не говорилося. Щодо Бузини, то його метода подачі історичних фактів оригінальна, хоча не погоджуватися з його суб'єктивними оцінками здатен мало хто.
avatar
5
В генії, словами Сковороди, кожен бачить своє "сродство", тобто те, що йому доступніше,  ближче зрозуміліше і тішиться коли знайде. Ви б ще грязну білизну його показали в день його народження, тоді б він у Вас був би зовсім "живою людиною" і Вам доступною. 
До бочки пошани треба ж було добавити ложку скабрезності.
avatar
6
Є такий вислів: на городі бузина, а у Києві - дядько. Українці в цьому висловили своє ставлення до тих, хто меле шопопало! То, оте безпомічне Бузина не просто так назвався Бузиною - для такої бузини український народ давно висловив своє ставлення! Давайте менше оте Бузину згадувати - воно й заткнеться! А так... скандальністю найлегше заробити собі відомість! Чим оте Бузина й скористалося! Не давайте йому заробляти - воно виздохне скоріше!
avatar