реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Немедове життя медоварів

З 28-го по 30 грудня в Чернігові у виставковому центрі (вул. 50 років СРСР, 7) відбудеться фестиваль-конкурс медових напоїв. Його проводять Гільдія медоварів України та Головне управління агропромислового розвитку облдержадміністрації.

З нагоди проведення цього свята керівництво Гільдії дало прес-конференцію в облагропромі. Перед журналістами виступили президент Гільдії Василь Барабаш, члени правління — відомі медовари, переможці всеукраїнських та міжнародних конкурсів Микола Вовнянко із Сокиринців Срібнянського району та Олександр Кобцев із Талалаївки.

Створена кілька років тому пасічниками України Гільдія медоварів успішно відродила старовинний слов’янський промисел виготовлення питних медів, яким особливо славилася ще Київська Русь, що успішно торгувала цими напоями з Європою. У Гільдії сформувалися прекрасні спеціалісти цієї справи. На рахунку організації — всеукраїнські конкурси, успішні виступи на міжнародних змаганнях медоварів, зокрема в Європі, Австралії, де наші майстри отримували медалі, в тому числі золоті. Досвідом наших медоварів цікавляться пасічники з Казахстану, Росії, ряду інших країн.

А головне — в країні з’явилася прекрасна продукція, виготовлена з чи не найціннішого продукту, який створила природа, — меду. Та й з розвитку бджільництва Україна входить до першої п’ятірки країн світу, так що база для медоваріння потужна. Нині медовари взялися за виготовлення й інших товарів з меду. Олександр Кобцев узявся за виробництво безалкогольних медових напоїв. Він продемонстрував свій новий продукт — концентрат квасу з меду. З цієї півлітрової баночки в домашніх умовах всього за добу дуже просто виготовляється 5 літрів смачного медового квасу. На прес-конференції її учасники показали й мазь з меду для заживлення опіків, узагалі для лікування захворювань шкіри. І навіть шампунь з меду.

Але головною темою були, звісно, питні меди. І тут знову озвучили серйозні проблеми медоварів, які, на жаль, так і не розв’язано останніми роками. Питання не лише в тому, що виготовлення питних медів ніяк не вдається поставити на промислову основу. Виробляють чимало їх у домашніх цехах, адже медовари є й зареєстрованими підприємцями. Але до них ставлять такі непосильні вимоги, як до виробництв на лікеро-горілчаних заводах.

Петро АНТОНЕНКО.
Скорочено. Повністю -- в газеті "Сіверщина" за 20 грудня. Передплачуйте "Сіверщину" по всій Україні!



Теги:медовари, Медовуха, Бджільництво


Читайте також



Коментарі (0)
avatar