реклама партнерів:
Головна › Новини › Місто

Нелегальний ринок сім’ї колишнього нардепа Андроса під «патронатом» міського КП

Нещодавно ми дивувались примарі – стоянці автомобілів біля храму Всіх Святих, від якої отримувались реальні доходи, що йшли повз міський бюджет. І ось черговий сюрприз від того ж підприємства КП «Паркування і ринок».

Ділянка площею 0,1792 між будинком по вул. Рокосовського ,16 та «Хітринком» у Чернігові знаходиться у постійному користуванні КП «Паркування і ринок». За інформацією Чернігівської міської ради цільове призначення ділянки – для розміщення тимчасових прилавків (столів). А по факту там зараз розміщується повноцінний ринок з торговими бутиками не гіршими, ніж на інших міських ринках. Очевидно, ситуація потребує детальнішого вивчення.

Згідно інформації, отриманої від підприємства КП «Паркування і ринок», вони мають Державний акт на право постійного користування даною земельною ділянкою з 2010 року. Орендарі ж на ринку мають договори оренди бутиків з певним ФОПом Андросом Максимом Сергійовичем. Вікіпедія говорить, що Андрос Максим Сергійович, 1984 року народження, є сином Андроса Сергія Олександровича, народного депутата 5 та 6-го скликань від Партії регіонів і колишнього першого заступника міського голови Чернігова Олександра Соколова.

В договорах оренди майна з підприємцями ФОП Андрос М.С. виступає орендодавцем майна. Але цікаво, що п.1.3 Договору говорить про передачу майна ФОПом у суборенду, тобто фактичним власником майна (торгових бутиків) очевидно є КП «Паркування та ринок» міської ради.

На загальну площу 1792 кв.м даний ринок має 81 торговий бутик та 531 кв.м. торгової площі. Суборендар ринку ФОП Андрос Максим Сергійович передає орендарям торгові місця за ціною близько 150 грн за кв.м торгового місця. Тобто підприємець збирає 80 тис.грн в місяць та 960 тис.грн. за рік оренди за бутики. Додатково до договору оренди майна ФОП бере ще й заставу в розмірі 6600 грн. за бутик.

Цікавим є те, що нові річні договори з підприємцями укладені вже з 1 березня 2016 року, тобто за нової міської влади. Сподіваємось, що це недопрацювання, а не навмисне шахрайство

Договір про спільну інвестиційну діяльність, укладений між КП «Паркування та ринок» і ФОП Андрос М.С., є по суті договором про передачу в оренду комунальної землі приватній особі. Договір укладений до 2030 року. Єдине фінансове зобов’язання так званого інвестора згідно п. 4.2.4. Договору - це щомісячне відшкодування підприємству витрат, пов’язаних з утриманням ділянки. А саме КП «Паркування та ринок» до цього року мало пільгу на землю, з в 2016 році сплачує 3% від нормативно-грошової оцінки землі. Тобто з 960 тисяч гривень річних зборів з ринку до міського бюджету Чернігова в 2016 році надійде лише 15 тисяч земельного податку.

Ще одним хитрим рішенням комунального підприємства, на думку ДемАльянсу, є підміна понять ринку на тимчасові прилавки, як сказано в цільовому призначенні земельної ділянки. Інвестор ФОП Андрос та КП значно спростили собі життя, маючи по факту ринок, до якого нема жодних вимог як до офіційних ринків. Цим самим вони ще й підставляють підприємців, штовхаючи їх на порушення Податкового Кодексу та наражаючи на штрафні санкції .

Очевидна чергова схема (шахрайства) організації незареєстрованого ринку в збиток міському бюджету руками Комунального підприємства «Паркування та ринок». Про довге життя даної «схеми» колишні очільники Чернігова та КП потурбувались заздалегідь, уклавши угоду з ФОП Андрос з 2015 по 2030 роки.

Висновки, які команда ДемАльянсу пропонує зробити з даної ситуації,:
1) Міський бюджет однозначно втрачає від наявності посередників в буд-якій сфері і ринки тут не виключення. Від цих посередників та їх корупційних схем необхідно позбуватися.
2) Чернігів має обрати оптимальну формулу організації міських ринків, наприклад:
- муніципальний ринок в підпорядкуванні напряму управлінням економіки міськради;
- муніципальний ринок через відповідне комунальне підприємство;
- організація ринків певними юридичними особами з прозорими фінансовими потоками і максимальними надходженнями в місцевий бюджет;
- мікс озвучених варіантів в залежності від локальної ситуації, терміну оренди, впливовості власника ринку і т.д.

Вибір є завжди, головне не помилитись!

Андрійченко Ігор
Депутат Чернігівської міської ради
фракції «ДемАльянс»



Теги:Демальянс, Андрос, Чернігівська міська рада


Читайте також



Коментарі (0)
avatar