реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Не стало Віталія Шевченка

Вчора на 65 році життя помер відомий журналіст і політик, народний депутат трьох скликань, голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення (2005 - 2009), наш земляк Віталій Шевченко.

Віталій Шевченко народився 1954 року в Ічні, де ще юнаком створював рукописні газети та журнали. Друкуватися почав з десяти років. Вже за ті самвидавні речі був під наглядом КГБ. Відомим став щавдяки публікаціям про ветеранів окупації Афганістану та екологічними публікаціями про наслідки Чорнобиля.

Навесні 1991 Шевченко вперше оприлюднив таємні документи про наслідки Чорнобильської катастрофи, а влітку того самого року виступив з циклом лекцій про аварію на ЧАЕС у кількох містах Канади, коли працював у газеті «Ukrainian News» (Едмонтон) як переможець всеукраїнського конкурсу молодих фахівців-ринковиків. У кількох виданнях України, Росії, Канади, США ці матеріали було опубліковано під назвами «Засекречений Чорнобиль» та "З грифом «Таємно», а восени 1991 р. їх було оприлюднено з трибуни Верховної Ради України (доповідь комісії з питань Чорнобильської катастрофи).

У 1994- 1996 роках був головним редактором газети "Час/Time", шеф- редактором якої був Вячеслав Чорновіл. З перших років створення - член Народного Руху.

Як народний депутат, Шевченко — автор близько 10 законодавчих актів та численних законопроектів з питань свободи слова та діяльності ЗМІ, виборчого права тощо. Зокрема, він як один із сподвижників ідеї створення в Україні суспільного телерадіомовлення був автором «рамкового» закону про систему суспільних аудіовізуальних ЗМІ (1997), першого проекту Виборчого кодексу (1998), концепції роздержавлення українських ЗМІ (1999) та ін.

Різко реагував на факти утисків свободи слова та втручання влади в журналістику (захист незалежного радіо «Континент», виступи проти свавілля Держкомтелерадіо та проти цензури на державному телебаченні, публічні дебати з чиновниками адміністрації Президента Л.Кучми, які запроваджували т. зв. «темники»).

Останнім часом дуже багато зробив для краєзнавства рідної Ічнянщини.

Віталій Шевченко - батько Надзвичайного і Повноважного посла України в Канаді Андрія Шевченка. Сестра Віталія Шевченка - Валентина Карпенко є головою Парафіївської об'єднаної територіальної громади.

Неодноразово бував у Чернігові, представляв свої книги та книги дочки Богдани у чернігівській "Просвіті".

Провід обласної організації Народного Руху сумує з приводу раптової смерті видатного земляка і висловлює співчуття всім, хто знав розважлиого, ерудованого і мудрого Віталія Шевченка - патріота України і рідної Ічнянщини.

Провід обласної організації Народного Руху



Теги:Віталій ШЕВЧЕНКО, суспільне телебачення, Народний Рух, Ічня


Читайте також



Коментарі (0)
avatar