реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Не рівняйте Шевченка з Пушкіним?

Коли я був у "Сіверщині" порівняв Шевченка і Пушкіна - піднявся несусвітенний ґвалт. Оскільки спростувати фактів не могли, витягли одне мокшанське рядно: ніззя їх порівнювать! Чому?

Їх класиків з Бальзаком чи Золя порівнювати можна, а нашого Шевченка з їхнім Пушкіним - ні. Чому? Бо одного колонія звикла тримати в образі лисого дядька з обвислими вусами і в кожусі (для унутрєннєва пользованія малоросов - а насправді він був джиґуном), а з другого зробили борця за свободу, хоча він таким ніколи не був.
Ні тоді, коли чорний кіт дорогу перебіг і він не поїхав до декабристів (а набрехали, що ті, мовляв, берегли генія), ні тоді, коли захлинався слиною від бажання бути секретарем у нищителя Кавказу генерала Єрмолова, ні тоді, коли писав брехню про Мазепу і радів нищенню Варшави. Ні, зрештою, тоді, коли помирав із запискою царя Ніколая Палкіна і словами: " Я вєсь єво!".

Шевченко ж, на відміну від Пушкіна, дійсно вільна людина. Навіть у солдатських чоботах Приаралля. Вже не кажучи про його рівень малярства - недарма він мав срібну медаль Академії художеств. Порвіняйте зпушкінськими карлючками.

А як поет - вищий і ширший за накинуті на нього уздечки "революційного демократа" чи плакальника за Катериною...

"Бозна колишнії случаї
В душі своїй перебираю
Та списую.
Щоб та печаль
Не перлася,
Як той москаль,
В самітню душу..." (цитую з пам'яті - вибачте)

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:українська література, Василь Чепурний, Пушкін, Шевченко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar