реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Не мучте Глібова!

Видатний український байкар Леонід Глібов створив чернігівську пресу, як таку. Часопис за редакцією Глібова був єдиним у Наддніпрянській Україні виданням, у якому публікувалися матеріали українською мовою. А його байки -- неперевершені і подосі.

Тож і 120-річчя смерті вшанували належно у музеї-заповіднику М.Коцюбинського: заступник директора Наталія Коцюбинська провела урочистий вечір, де звучали і твори байкаря, і пісні, і роздуми про нього. А перед тим просвітяни та працівники музею поклали квіти до могили Леоніда Глібова.

Він похований біля Троїцького собору, що вже саме по собі говорить про шану його тодішніми городянами і церквою. Гроші на пам'ятник збирали українці двох імперій -- Російської і Австро- Угорської. Проте тепер на могилі стоїть не справжній, оригінальний пам'ятник, а -- радянський, де байкар зображений старим, зсутуленим дідом, який не викликає до себе симпатії. А пам'ятник стоїть на території музею Коцюбинського, щоправда, обезголовлений -- себто без хреста. Крім того, у підпису на постаменті зроблено грубу орфографічну помилку.

Тож давно пора і "Просвіті", і музею Коцюбинського, і Спілці письменників виступити з ініціативою відновлення історичної справедливості -- повернути оригінальний пам'ятник на могилу байкаря! А теперішній встановити, скажімо, на місці його хати (Алея героїв, там ще й пам'ятний знак є, який мало хто бачить).

Василь ЧЕПУРНИЙ






Теги:Леонід Глібов, Просвіта, музей Коцюбинського, Чернігів


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Крім того,  у напису на постаменті зроблено грубу орфографічну помилку.
avatar