реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Не бути Святославу кардиналом: глава УГКЦ різко розкритикував Ватикан

Глава Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук) різко висловився щодо підсумків зустрічі у Гавані Папи Римського та Патріарха Московського: "З нашого багаторічного досвіду можна сказати: коли Ватикан і Москва організовують зустрічі чи підписують якісь спільні тексти, то нам годі очікувати від цього чогось доброго". Про це йдеться на офіційному сайті УГКЦ

Щоправда, далі він, як вірний син католицької церкви і слуга Римського престолу, намагається виправдати дії свого першоієрарха: " Справжній подив, пошану та благоговійний трепет викликає упокорення Папи Франциска, справжнього «страждаючого Слуги Господнього», який прагне одне: свідчити Христове Євангеліє сучасній людині, бути у світі, але лишитися Христовим, мати відвагу бути «не від світу цього». Тому я запрошую всіх не спішити його осуджувати, не лишатися на рівні дійсності тих, хто шукає в цій зустрічі тільки політики та за всяку ціну хоче використати покірного папу для своїх людських планів".

Тому митрополит Святослав критикує не Папу, а Ватиканську курію, що також є сміливим кроком і - необхідним для збереження греко- католиків у лоні католицької церкви: " Було офіційно повідомлено, що цей документ є плодом праці митрополита Іларіона (Алфеєва) з православного боку і кардинала Курта Коха та Папської ради у справах єдності між християнами – з католицького. Для документа, який мав би бути не богословським, а, фактично, суспільно-політичним, слабшої команди для його укладання годі було собі уявити. Згадана Папська рада компетентна в богословських питаннях у стосунках із різними християнськими Церквами і спільнотами, але аж ніяк не у справах міжнародної політики, особливо делікатних питань російської агресії в Україні. Тому заданий характер документа був їй явно не під силу. Цим і скористався Відділ зовнішніх церковних відносин РПЦ, який, як ніхто, є інструментом дипломатії та зовнішньої політики Московського Патріархату".

Звісно, хай буде винним кардинал Курт, адже Папа для католиків - намісник Бога на землі...

Привідкрив він і завісу роботи ватиканського управління: "До речі, я, як Глава Церкви, є офіційним членом Папської ради у справах єдності між християнами, іменований ще Папою Венедиктом. Однак мене ніхто не просив висловити своєї думки і,по суті, як це було і раніше, говорили про нас – без нас, не давши нам голосу.
Можливо, що Апостольський нунцій в Україні допоможе нам зрозуміти «темні місця» цього тексту і пояснить позицію Ватикану там, де вона, на наш погляд, не цілком чітко сформульована".

Фактично він говорить в унісон з речником УПЦ Київського патріархату Євстратієм (Зорею) - про вирішення справ щодо нас без нас. Щоправда, архієпископ Євстратій ще проводив аналогію з мюнхенькою змовою, коли європейські країни задобрювали Гітлера, віддаючи на поталу Чехословаччину...

Владика Святослав критикує пункт угоди Папи і московського Патріарха, де російсько- українська війна називається "протистоянням в Україні". Це все одно, якби війну Німеччини з СРСР називали "протистоянням у Радянському Союзі"...

"Взагалі хочу сказати, що пункт 26 цієї Декларації є найбільш контроверсійний. Створюється таке враження, що Московська патріархія або вперто не признається, що є стороною конфлікту, тобто відкрито підтримує агресію Росії проти України, як до речі і освячує військові дії Росії в Сирії як «священну війну», або звертається передусім до свого сумління, закликає себе саму до розсудливості, суспільної солідарності та до діяльного будування миру. Не знаю… Саме слово «конфлікт» тут є темним і радше схиляє читача думати про те, що в нас є «громадянський конфлікт», а не зовнішня агресія сусідньої держави. Сьогодні загальновідомим є той факт, що якби на українську землю з Росії не прибували її військовослужбовці та не постачалася важка зброя, якби РПЦ освячувала не ідею «руского міра», а передачу контролю Україні над її власними кордонами, то ні анексії Криму, ні цієї війни взагалі б не було. Саме такої суспільної солідарності з українським народом та діяльного будування миру ми очікуємо від підписантів цього документа".

Владика Святослав намагається заспокоїти вірних УГКЦ: "Безперечно, цей текст викликав глибоке розчарування серед багатьох вірних нашої Церкви тай просто небайдужих громадян України. Сьогодні багато хто звертався до мене з цього приводу і говорив, що почувається зрадженим Ватиканом, розчарованим половинчастістю правди в цьому документі і навіть непрямою підтримкою з боку Апостольської Столиці агресії Росії проти України. Я, безперечно, розумію ці почуття.
Проте я заохочую наших вірних не драматизувати цієї Декларації та не перебільшувати її значення для церковного життя. Ми пережили не одну подібну заяву, переживемо й цю".

Отже, нарешті сказано про позицію Ватикану - непряма підтримка агресії Росії проти України. І сказав це глава Церкви, яка в сопричасті і в підпорядуванні римського архієрея.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:УГКЦ, Гавана, російсько- українська війна, Святослав Шевчук


Читайте також



Коментарі (3)
avatar
0
1
Загаловок інформації є радше з позицій православного.
Це нормальна позиція в європейській церкві західного обряду.
До того ж важливо, що українці мають своє місце у Ватикані, а саме УГКЦ.
avatar
2
Важко навіть уявити скільки  бабла Путін витратив на цю зустріч у революційній Гавані?
avatar
3
Важливо не тільки місце українців у Ватикані, але й вплив українців на Ватикан. А цього дуже мало - навіть фіктивний патріярхат, про який марять греко-католики (і який у католицькій традиції наспарвді не є патріархатом у православному розумінні - приклад: патріарх Венеції), Ватикан не дає.
avatar