реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Не можна змішувати грішне з праведним!

Публічні вислови Єпископа Риму, в дусі кремлівських наративів, суттєво похитнули довіру до інституції Папства серед українських християн. Відстоюючи на фронтах визвольної війни ідеали Правди, Справедливості, Гідності, українці отримали черговий фарисейський удар в спину.

Водночас, дуже прикро, що, намагаючись згладити помилку Папи, у заяві Блаженніший Святослав допущено іншу неприпустиму помилку: спробу ототожнення націоналізму та імперіалізму. Це два абсолютно різні і протилежні поняття! Це, по перше.

По друге. Пора нарешті усвідомити, що російського націоналізму, як явища, просто не існує. Ні крайнього, ні радикального, ні поміркованого. Адже не існує ні так званої російської федерації, ні російської нації. Етнічні росіяни це те ж саме, що й совєтський народ - цілковито штучне утворення. Є мокшани, ерзяни, комі, башкири, татари, чуваші, якути і т.д. Отож, відповідно, якщо немає нації, то не може бути націоналізму. Натомість, є імперський шовінізм, тиранія, ксенофобія, людиноненависництво, які, під сучасну пору, об'єднані терміном рашизм. Тому - саме рашизм та імперіалізм, якщо говорити про московію, а не націоналізм.

І називати націоналізм однією з причин війни - це також кремлівський наратив. І це також неприпустимо! Як мінімум, в пам'ять про отців Омеляна Ковча та Ярослава Лесіва, які були приналежними до Організації Українських Націоналістів. Про сотні, тисячі українських націоналістів, які склали на вівтар боротьби найвищу жертву. Адже немає більшої любові над ту, коли хто життя своє кладе за друзів своїх, за рідну землю, за свободу. Як мінімум, через вдячність тим націоналістам, які сьогодні героїчно боронять нашу незалежність, даючи можливість, зокрема, готувати і оприлюднювати ті чи інші заяви.

Закликаю Главу УГКЦ спростувати московські наративи у своїй офіційній позиції, об'єднати зусилля щодо вияснення ситуації, пов'язаної із заявою Папи, залишаючись гідним послідовником справи Митрополита Андрея, Патріярха Йосифа та Блаженнішого Любомира.

Олег ВІТВІЦЬКИЙ



Теги:УГКЦ, Олег Вітвицький, Святослав Шевчук, націоналізм, Папа Римський


Читайте також



Коментарі (0)
avatar