реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Насмітили на 1 млн. м3 відходів

17 вересня 2009 року відбулося засідання колегії Держуправління, на якому розглянуто питання щодо стану поводження з твердими побутовими відходами в області, стану озеленення населених пунктів області та підведено підсумки діяльності Держуправління по розгляду матеріалів щодо вилучення (викупу), надання земельних ділянок за 8 місяців поточного року.
В ході засідання було зазначено, що згідно Закону України «Про відходи» організацію збирання і видалення побутових відходів, у тому числі відходів дрібних виробників, створення полігонів для їх захоронення, а також організацію роздільного збирання корисних компонентів цих відходів забезпечують органи місцевого самоврядування. Вирішення вказаних проблем знаходиться також в площині повноважень місцевих державних адміністрацій. Проте, в більшості випадків органи місцевого самоврядування та місцеві державні адміністрації самоусуваються від вирішення даних питань.
Здійснення операцій у сфері поводження з твердими побутовими відходами нерозривно пов’язано із створенням систем роздільного збирання та вилучення ресурсно-цінних відходів.
Аналіз ситуації в сфері поводження з побутовими відходами свідчить, що в області існують певні напрацювання системного характеру з цього приводу, але в цілому ситуація далека від оптимізму.
На даний час в населених пунктах області розроблено та затверджено більше 150 схем санітарно очистки територій, ще біля 170 схем розроблено та проходять процедуру затвердження, в стадії розроблення знаходяться біля 360 схем.
Найкраща ситуація склалася в промислових центрах області (Ніжин, Прилуки, Чернігів). Органами місцевого самоврядування мм. Носівка, Мена, Н.-Сіверський, селищ Козелець та Варва вживаються певні заходи по організації збирання ресурсно-цінних відходів і є бажання органів влади змінити ситуацію на краще. В мм. Бахмач, Городня, Ічня, Щорс, Борзна, Семенівка, Корюківка, смт. Ріпки, Талалаївка, Короп, Куликівка, Срібне не вживаються заходи щодо створення систем збирання та сортування побутових відходів і вилучення їх ресурсно-цінних компонентів.
За уточненими даними 2008 року тверді побутові відходи складуються на 26 полігонах та 739 сільських сміттєзвалищах, які займають площу понад 630 га. Щорічна кількість відходів, які розміщуються на вказаних об'єктах області становить біля 500 тис. тонн і цей показник продовжує зростати. В 2008 році лише на полігонах ТПВ було розміщено більше 1 млн. м3 відходів. Найбільше розміщено відходів на полігонах ТПВ м. Чернігова (185 тис. тонн), Прилуки (28 тис. тонн) та Ніжин (18,5 тис. тонн).
Розміщення відходів на об’єктах видалення не супроводжується оптимізацією технології експлуатації, зростанням технічної оснащеності та вдосконаленням схем санітарної очистки. На більшості їх відсутні спеціальні природоохоронні споруди та системи екологічного моніторингу. Дотримання правил експлуатації сміттєзвалищ носить епізодичний характер по всій території області. Їх упорядкування проводиться в основному в весняний період під час проведення місячника благоустрою населених пунктів. Коштів вистачає лише на приведення об’єктів до мінімальних вимог експлуатації (впорядкування обвалування та під’їзних шляхів, розчистка водовідвідних канав, ущільнення відходів). Все це різко погіршує екологічні параметри, робить полігони небезпечними для довкілля та здоров`я населення прилеглих територій.
В результаті перевірок дотримання правил експлуатації полігонів та сміттєзвалищ, проведених Державною екологічною інспекцією в поточному році, встановлено, що в незадовільному стані знаходяться об'єкти видалення відходів, розташовані біля населених пунктів Щорс, Семенівка, Варва, Талалаївка, Н.-Сіверський, Куликівка, Остер, Козелець.
Було також зазначено, що на території Чернігівської області налічується 1539 населених пунктів області загальною площею 301546,40 га, а площа зелених насаджень, станом на 01.01.2009 року, складає 14103,4 га (4,7 %).
Утримання зелених насаджень в населених пунктах законодавчо врегульовано відповідними законодавчими актами, які регламентують умови охорони та збереження зелених насаджень у населених пунктах та їх утримання у здоровому впорядкованому стані, створення та формування високо декоративних, стійких до несприятливих умов навколишнього природного середовища насаджень. Проте, на жаль, на даний час не визначені балансоутримувачі об’єктів благоустрою зеленого господарства, відсутні плани озеленення населених пунктів, насадження молодих дерев проводяться безпланово, з порушенням будівельних норм і правил, часто на комунікаційних мережах, під лініями електропередач, що призводить до необхідності їх знесення в задовільному стані, але без сплати відновної вартості. Догляд за зеленими насадженнями практично не проводиться, інвентаризація зелених насаджень в населених пунктах області не проводилась, що не дає можливості отримати чітку інформацію про якісний стан зелених насаджень, їх породний склад.
Згідно повноважень та компетенції Держуправлінням охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області за 8 місяців 2009 року розглянуто 3213 матеріалів щодо вилучення (викупу), надання земельних ділянок, з них, відповідно до екологічної доцільності, норм і правил чинного природоохоронного законодавства погоджено 3195 матеріалів, не погоджено 18 матеріалів.
Аналіз причин відмови у погодженні вище зазначених матеріалів свідчить про недостатній рівень застосування норм і правил при складанні документів із землеустрою та ігнорування вимог чинного природоохоронного законодавства.
За результатами проведеної колегії прийнято відповідні рішення.

Джерело інформації: Сектор взаємодії зі ЗМІ та зв’язків з громадськістю. Орхуський центр Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області.






Коментарі (0)
avatar