реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Нашкодили на 40 тис. грн.

Протягом вересня інспекторським складом Державної екологічної інспекції у Чернігівській області проведено 421 перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства України на 165 об’єктах різної форми власності, з них комплексно – 105.
За результатами перевірок складено 234 протоколи про адміністративні правопорушення, в т.ч. 1 – передано для розгляду у судові органи. До адміністративної відповідальності притягнуто 233 особи.
Загальна сума накладених штрафів склала 40,256 тис.грн., стягнуто 23,698 тис.грн., відсоток стягнення складає 59%, у тому числі при проведенні перевірок:
- у сфері поводження з відходами до адміністративної відповідальності притягнуто 71 особу. Накладено штрафів на суму 21,182 тис.грн., стягнуто 10,676 тис.грн., відсоток стягнення складає 50%;
- у сфері державного контролю по рослинному світу до адміністративної відповідальності притягнуто 59 осіб. Накладено штрафів на суму 7,310 тис.грн., стягнуто 3,927 тис.грн., відсоток стягнення складає 54%;
- у галузі надрокористування (в т.ч. підземні води) до адміністративної відповідальності притягнуто 26 осіб. Накладено штрафів на суму 3,332 тис.грн., стягнуто 0,765 тис.грн., відсоток стягнення складає 23%;
- у сфері державного контролю по забрудненню атмосферного повітря до адміністративної відповідальності притягнуто 21 особу. Накладено штрафів на суму 3,298 тис.грн., стягнуто 3,196 тис.грн., відсоток стягнення складає 97%.
За результатами інспекційної діяльності у вересні, пред’явлено 13 претензій та позовів за екологічні збитки на загальну суму 234,946 тис.грн.
Загальна сума розрахованих збитків, завданих навколишньому природному середовищу, становить 235,096 тис.грн.
Зокрема, під час проведення планових перевірок дотримання вимог природоохоронного законодавства на землях ДП “Прилуцьке лісове господарство” та ДП “Новгород-Сіверське лісове господарство” Державна екологічна інспекція в Чернігівській області виявила ряд порушень вимог “Санітарних правил в лісах України” та “Порядку спеціального використання лісових ресурсів”.
ДП “Прилуцьке лісове господарство” пред’явлено претензію про відшкодування шкоди, заподіяної навколишньому природному середовищу, в результаті виявленого факту пошкодження 10 ростучих дерев не призначених в рубку до ступеня неприпинення росту та складування порубочних решток, у сумі 3732 тис.грн..
ДП “Новгород-Сіверське лісове господарство” пред’явлено претензію про відшкодування шкоди, заподіяної навколишньому природному середовищу внаслідок пошкодження дерев сосни до ступеня неприпинення росту не призначених в рубку, на вибірковій санітарній рубці 2011 року Задеснянського лісництва на території Биринської сільської ради, у сумі 1760 тис.грн.
Також, під час планових перевірок дотримання вимог природоохоронного законодавства ПАТ “Городнянський комбікормовий завод”, ТОВ “Фабрика “Аврора” (м. Чернігів) та ДП “171 Чернігівський ремонтний завод” Державна екологічна інспекція в Чернігівській області виявила порушення вимог ст. 11 Закону України “Про охорону атмосферного повітря”.
Суб’єктами господарювання здійснювалися викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря без дозволів спеціального уповноваженого органу виконавчої влади.
Суми збитків, заподіяних державі в результаті наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, становлять відповідно 2063, 6274 та 18707 тис.грн.
Порушникам пред’явлені претензії про відшкодування збитків.
За порушення природоохоронного законодавства у вересні Держекоінспекцією в Чернігівській області тимчасово призупинено виробничу діяльність 2-х об’єктів: Ремонтного цеху, що експлуатується ТОВ “Наша булочка” (м. Чернігів) та Двох вуглевипалювальних печей УП “Євро” ФОП Приходько Ю.Л. (м. Щорс).
Підприємствами порушувалися вимоги Закону України “Про охорону навколишнього природного середовища”.
Рішення щодо відновлення діяльності можуть бути прийняті за умови усунення порушень чинного природоохоронного законодавства.
За поточний період Інспекторами відділу екологічного контролю та радіаційної безпеки на державному кордоні Держекоінспекції в Чернігівській області в пунктах пропуску через державний кордон перевірено 11171 одиницю пересувних транспортних засобів та 3074 вагони.
Здійснено екологічний контроль 167994 тонн вантажів та радіологічний контроль 168165 тонн вантажів.
У вересні в пункті пропуску через державний кордон “Щорс ЗС” здійснено 5 затримок вантажів вагонів, в яких містився лом чорних металів, через відсутність листа-роз’яснення Мінприроди України на виконання постанови Кабінету Міністрів України № 1183 від 22.12.2010р.
Інспекторами постів екологічного контролю притягнено до адміністративної відповідальності 45 порушників, накладено штрафів на суму 3655 грн.

Тетяна Петрівна Войтенко,
головний спеціаліст у зв’язках
з громадськістю та ЗМІ
Держекоінспекції
в Чернігівській області





Коментарі (0)
avatar