реклама партнерів:
Головна › Новини › Захоплення

Наші -- у хрестоматії!

Ошатна книга обсягом 800 сторінок нещодавно побачила світ у київському видавництві „Академія”. Упорядкувала її науковець Оксана Гарачковська.

Хрестоматію, до якої увійшли твори класиків нашої літератури (Тараса Шевченка, Івана Франка, Пантелеймона Куліша, Лесі Українки, Михайла Коцюбинського, Василя Стефаника, Леоніда Глібова, Панаса Мирного, Івана Котляревського, Євгена Гребінки, Івана Нечуя-Левицького, Бориса Грінченка, Володимира Самійленка, Марка Вовчка, Володимира Винниченка, Олександра Олеся, Павла Тичини, Максима Рильського, Володимира Сосюри, Остапа Вишні, Михайла Стельмаха, Івана Багряного, Олеся Гончара…) та сучасних українських письменників (Ліни Костенко, Бориса Олійника, Дмитра Павличка, Івана Драча, Миколи Вінграновського, Василя Симоненка, Григора Тютюнника, Леоніда Кисельова, Євгена Гуцала, Валерія Шевчука, Анатолія Дімарова, Ірини Жиленко, Василя Голобородька, Ігоря Калинця, Всеволода Нестайка…), рекомендовано для вивчення у навчальних закладах України: університетах, інститутах, коледжах, школах.

Звісно, надійде книга і в бібліотеки нашої держави. Адже, як слушно відзначає упорядник, на творах, поданих у хрестоматії, виросло не одне покоління читачів. Є в ній і сучасні літературні надбання, які дають цілісне уявлення про цей дивовижно цікавий потік українського слова від початків нової літератури – до сьогодення. Тож „Українська література для дітей” неабияк прислужиться викладачам, учителям, вихователям, студентам та всім, хто цікавиться особливостями дитячого світобачення і питаннями виховання підростаючого покоління засобами красного письменства.

Усього представлено твори 147 авторів. Немало з них – родом із Придесення або тривалий час мешкали і працювали тут. Потрапили до хрестоматії і чернігівці, творчість яких відома далеко за межами України.

Є в цій книзі незабутній Василь Струтинський („По секрету”, „Дивний сон”, „Сонце книжку розгортає”, „Чому рипить сніжок?”), який, навіть відійшовши в інший світ, і тепер залишається найпопулярнішим дитячим письменником на Чернігівщині. Адже деякі його книжки виходили накладами по сто тисяч примірників! До того ж, пан Василь постійно друкувався у провідних дитячих журналах.

Вміщено у хрестоматії і твори талановитого прозаїка, голови Літературної спілки „Чернігів” та головного редактора журналу „Літературний Чернігів” Михася Ткача („Ласий ведмідь”, „Веселий Штанько”, „Як кіт перехитрив вовка”, „Зимові сюрпризи”). І недаремно! У пана Михася – багато шанувальників по всій Україні. Відзначена його творчість і високими державними та літературними нагородами.

Широко представлена в „Українській літературі для дітей” і творчість Сергія Дзюби. Це – і казкова трилогія про Кракатунчика „Душа на обличчі” (романи „Кракатунчик – кленовий бог”, „Гопки для Кракатунчика”, „Душа на обличчі. Нові пригоди Кракатунчика та його друзів”), і повість „Привид”, і роман „Потягуськи” (створений у співавторстві з письменницею Іриною Кулаковською, яка також мешкає в Чернігові).

Отже, вітаю упорядника Оксану Гарачковську, авторів, видавців і всіх шанувальників красного письменства з появою гарної і надзвичайно потрібної книги.

Григорій МАЗУР,
співробітник регіонального медіа-центру Міністерства оборони України (м. Чернігів)



Теги:Медіа-центр МО, нові книги, хрестоматія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar