реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Нащо вам здались ті ялинки?!

Напередодні чергового Нового року пропонуємо всім визначитись - чи так вже й потрібна Вам жива ялинка для прикрашання своєї новорічної та різдвяної оселі.
Адже саме по собі використання дерев (а кожна ялинка це – дерево) для того, щоб воно (або його верхівка) просто постояла в оселі протягом 2 тижнів – нераціонально. В природі кожне дерево, проживаючи відведений йому вік займає певну ділянку і виконує певні функції, зокрема поглинає вуглекислоту та шкідливі речовини, що надходять у атмосферу з викидами автотранспорту та промислових підприємств та виділяє у повітря кисень.

Бажання просто бачити протягом різдвяних свят в кімнаті ялинку не може виправдати того, що значна кількість кисню не потрапить до атмосфери із загибеллю кожного дерева - 1 га хвойних дерев виділяє 30 т кисню на рік (не враховуючи фітонцидів). 1 га ялинового лісу забезпечує річну потребу людини в кисні. Отже - знищення дерева лише для того, щоб два тижні дивитись на нього – негуманно і безпідставно.

Справедливо зауважите, що ялинку для себе ви купуєте на спеціальних ялинкових базарах і не маєте відношення до порубок. Але ж якщо ми купуємо - ми підвищуємо попит, самі підштовхуємо до виробництва такого «живого» товару.

Ялинки для «новорічних» потреб можуть мати три варіанти походження: а) бути спеціально вирощеними, б) бути отриманими внаслідок санітарних рубок та прорідження молодих насаджень та в) бути плодом браконьєрського промислу. В кожному з цих випадків існують претензії щодо раціональності добування дерев.

Дуже часто «новорічні ялинки» вирощують на спеціальних плантаціях. Цим займаються спеціальні підприємства і вирощування здійснюють на спеціальних ділянках, спеціально для цього виділених і, які згідно з документами і цільовим призначенням, є лісами. Тобто частина лісів використовується в якості ялинкових плантацій.

Вирощування «ялинок», фактично є використанням лісової площі в якості городу. Дерева тут ніколи не сягають кількарічного віку, тут ніколи не ростиме підлісок, ніколи не зможуть нормально існувати лісові тварини і зростати лісові рослини, яких крім самої сосни чи то ялинки налічується сотні видів.

Інколи новорічні деревця дійсно є плодом санітарних рубок. Дійсно, таке явище є. По ходу підростання молодих дерев, насадження проріджують, даючи можливість рости самим здоровим і витривалим деревам. Але де гарантії, що при санітарних рубках під виглядом хворих не вирубуються найкрасивіші і найздоровіші. Думаю, що в наш час таких гарантій ніхто не дасть.

Що ж стосується дерев, добутих браконьєрами, то про це не має сенсу особливо розповідати. Адже дійсно, багато людей вважають, що можуть собі дозволити піти до лісу і вирубати дерево. Хто робить це для себе, а дехто і на продаж. Так, нерідко, інспектори з охорони навколишнього природного середовища затримують браконьєрів із сотнями дерев, отриманих в результаті самовільних порубок. Поширене й інше, не менш жахливе явище, коли браконьєрський промисел новорічних ялинок розгортають не у молодих посадках, а в стиглому лісі. Тоді браконьєри спилюють верхівки дорослих дерев, щоб продати їх під виглядом молодих ялинок. Інколи для того, щоб спиляти верхівку спилюють все дерево, а вже потім відділяють від нього вершину крони.

Відрізнити самовільно добуті ялинки від офіційно відведених для «новорічних потреб» доволі просто. Всі офіційно спиляні дерева (у тому числі і ті, що знесені в ході санітарних рубок) спеціально вимічаються лісниками. Так, після того, як дерево спилюють, на його спил ставиться спеціальне лісорубне клеймо. Зазвичай воно виглядає як чорна або синя печатка у формі зірки чи іншої фігури, по центру якої міститься цифра. Доказів того, що дерево спиляне законно, якщо на ньому немає клейма - бути не може. Законодавство щодо маркування законно спиляних дерев доволі жорстоке.

Також, треба знати, що лісники дерев ніколи не рубають. Лише пиляють. Тому, коли продавець новорічних ялинок пропонує вам зрубане сокирою – це точно плід браконьєрських рубок.

Якщо ви вже вирішити купити «живу ялинку», не забудьте поцікавитись наявністю клейма на деревах, що вам пропонують! Купляйте (якщо вже вирішили купувати) ялинки лише на офіційних ялинкових базарах, адже на них як правило продаж ведуть офіційні представники лісгоспів. Не підтримуйте браконьєрства!

Прикро це визнати, але ялинка за останнє століття стала невід’ємним атрибутом новорічних свят. Люди протягом кількох останніх поколінь виховані на тому, що Новий рік – це ялинка, Дід Мороз і подарунки від нього під ялинкою. Зрозуміло, що перевиховати людей, які виросли із такими звичаями, практично неможливо. Тому пропонувати світові просто відмовитись від ялинки немає сенсу. Втім, цілком можна запропонувати кожному обрати собі альтернативу живій ялинці – зробивши добру справу для природи і при цьому не відмовившись від звичаїв. Альтернативами можуть бути штучна ялинка, ялинкові букети, ялинки в горщиках та імпровізації на тему ялинки.
Хоча…

Останніми роками дедалі частіше почали з’являтися оголошення про продаж не зрубаних, а живих ялинок. Головним аргументом покупки такої ялинки, ялинки «в горщику», є факт збереження ялинки живою.
Продавці закликають висадити дерево у відкритий ґрунт після святкування. Але, власне, не треба бути великим спеціалістом з ботаніки, аби зрозуміти, що подібний рекламний хід – звичайний “розвод” для пересічного споживача. Звернімо, передусім, увагу на тару, що у ній продають дерева. Чи ці відерця й кошики, що в них продаються ялинки, є оригінальною тарою, у якій із насіння і дотепер росло дерево?

Варто лише оцінити пропорції рослини і тари, або уважно подивитись на ґрунт, щоб переконатись, що більшість запропонованих «живих» ялинок – це дерева, кілька днів тому нашвидкоруч викопані з природних ділянок і запхані у горщики. Хвойні рослини майже ніколи не приживаються після пересадки, та й вирощені у контейнерах і перевалені у ґрунт дуже погано адаптуються до нових умов. Крім того, до 15 років, ялина має стрижневу кореневу систему, яка, як ми можемо легко зрозуміти, ніяк не вписується у формат горщика. Тобто, нам пропонують товар, що нічим не відрізняється від звичайної зрубаної ялинки, товар, у якого така сумна доля.

А тепер уявімо собі, що нам вдалося знайти суперчесних продавців, що продають справді живі ялинки у їхніх-же рідних контейнерах. Що станеться з ялинкою після перебування у теплому приміщенні? - розпочнеться вегетація. Зауважимо, що усі різновиди ялинок, що продають у контейнерах, є представниками суб-континентальної та континентальної кліматичних зон. Тобто вони потребують тривалого зимового відпочинку за низької, бажано від’ємної, температури. А передчасна вегетація, ще й за відсутності необхідної кількості світла, що його може забезпечити лише літній день, призведе до виснаження й загибелі рослини.

Одним з альтернативних варіантів використання ялинки, який поки ще дуже мало поширений у нас, є оренда новорічної ялинки. Ялинка зростає у спеціальній тарі у спеціальному розсаднику, а на час святкування її можна орендувати і поставити в своїй оселі – справжню і живу. А після свят ялинка повернеться назад до розсадника.

Крім того, існує варіант і, так би мовити, ситуаційний – прикрашання ялинки там, де вона росте. Це легко зробити. Якщо ялинка зростає поряд з вашим будинком. Деякі обласні та районні центри прикрашають в якості центральної міської ялинки, ялинку, що зростає перед міськрадою.

Найкращим прикладом нераціонального використання «новорічних» ялинок є встановлення «головних» ялинок на центральних майданах міст. Для виготовлення таких ялинок, використовується металевий каркас, в який вставляються верхівки сосен різної довжини. В цілому конструкція реалістично нагадує велике дерево ялини (смереки), хоча використовують зазвичай верхівки сосен. Чи можна вважати таке природокористування раціональним?

Для виготовлення головної новорічної ялинки України, що встановлювалась до святкування нового 2008 року на столичному Майдані Незалежності, було використано верхівки 300 сосен. Цікаво і те, що для спорудження цієї «ялинки» були використані дерева без лісорубних клейм, що було зафіксовано на відео природоохоронцями та оприлюднено в інтернеті.

А як справи у нас з нашою міською ялинкою? Чи цікавився хтось кількістю загублених ялинкових «душ» для нашої новорічної радості?

Наприкінці 2007 року київська громадськість організувала інформаційну кампанію, направлену на те, щоб головна ялинка столиці була штучною. Напевно до цієї думки варто прислухатися.
Тоді представники Київради пообіцяли, що штучна ялинка буде куплена до святкування нового 2009 року. Але …

Що цікаво, багато міст України вже давно відмовились від живих центральних ялинок і купили собі штучні. Цього року у Житомирі на Майдані Корольова вперше встановлено штучну новорічну ялинку. Цю ялинку вартістю майже у 400 тис. грн. встановили переважно спонсорським коштом.

Джерело інформації: Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області




Теги:ялинки, Екологія, Новий рік, міська ялинка


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Заказывал у Яны расклад на таро, очень понравилась, сказала много правды, удобно, что принимает на расстоянии. Оставлю ее контакты - +380977787307 Viber, WhatsApp
avatar