реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Нащо українцям татарська мова?

Депутат парламенту Республіки Татарстан виступив із досить сміливою промовою на захист татарської мови. Я би сказав, що промова Ркаїля Зайдулли, виголошена з трибуни Державної Ради, має антиколоніальний пафос: "Хто може сказати, що проти татарської та інших мов не оголошено війну?!".

Комусь може здатися, що це якась малоцікава метушня... повірте - це результат наростання протиріч в татарстанському суспільстві. Волзькі татари відчувають себе обманутими та ошуканими.
Україна мала б реагувати на подібного роду виступи:

- Міністр закордонних справ України міг би висловити занепокоєння посиленням русифікації національних республік, закликати Москву до діалогу із Республікою Татарстан щодо забезпечення мовних прав татарського народу.

- Не зайвим було б порушити це питання на міжнародних майданчиках, до яких ми маємо доступ (ООН, ПАРЄ).

- Українські політики могли б публічно закликати ОБСЄ направити до Татарстану спостережну місію щодо вивчення ситуації із дотримання прав автохтонного етносу - татар.

- Запросити до Києва лідерів національного представницького органу татарського народу (Голову Міллі Меджлісу Фаузію Байрамову) для участі у круглому столі з питань дотримання прав корінних народів в РФ, для брифінгу, для зустрічі із діаспорою татар України тощо. Запросити на ці заходи представників ОБСЄ, ООН та інших міжнародних структур. Повірте, Байрамова могла б приїхати.

Для всього цього потрібна політична воля, жага перемагати і наполеглива праця.

Павло ПОДОБЄД



Теги:Павло Подобєд, русифікація, татарстан, розпад Росії


Читайте також



Коментарі (0)
avatar