реклама партнерів:
Головна › Новини › Проблема

Наша чернігівська смертність

За підсумками січня–березня 2010 року зовнішні причини смерті традиційно на Чернігівщині займають третє місце в загальній структурі причин смертності населення області (після хвороб системи кровообігу та новоутворень).

З початку року в області зареєстровано смерть 5659 осіб. Кожний двадцятий із них загинув від отриманих травм. Із загальної кількості померлих від зовнішніх причин 99,6% загинули в побуті.

Порівняно із січнем–березнем 2009 року, кількість загиблих у побуті зменшилася на 29,3% (як у міських поселеннях - на 24,4%, так і в сільській місцевості - на 32,6%).

Рівень смертності від побутового травматизму склав 101,7 випадка в розрахунку на 100 тис. жителів, причому в сільській місцевості він удвічі вищий, ніж у міських поселеннях (152,8 та 70,9 відповідно).

Близько п’ятої частини випадків загибелі людей у побуті (59) сталася в містах обласного значення: Чернігів, Ніжин, Прилуки. Рівень смертності від цих причин характеризується значними територіальними відмінностями й коливається від 48,0 померлих на 100 тис. жителів у м. Прилуках до 210,1 - у Семенівському районі.

З початку року найбільше смертей трапилося в результаті випадкових отруєнь алкоголем. Від цієї причини загинули 62 особи (22,3% загальної кількості загиблих у побуті), що на третину менше, ніж у січні–березні 2009 року.

Друге місце посідають навмисні самоушкодження (53 особи, або 19,1%), кількість яких, порівняно з січнем–березнем 2009 року, також зменшилася на 30%.

Третє місце за розповсюдженістю – нещасні випадки, спричинені дією диму, вогню та полум’я, та нещасні випадки, пов’язані з дією природних факторів, а саме – переохолодження (по 34 особи, або 12,2%). Проти січня–березня минулого року кількість загиблих від цих нещасних випадків зменшилася на 19% та 27,7% відповідно.

Наступні – наслідки нападу з метою вбивства чи нанесення ушкодження (23 особи, або 8,3%), що на 20,7% менше, ніж рік тому.

У результаті нещасних випадків, пов'язаних із транспортом, загинуло на третину менше людей, ніж рік тому, – 22 особи (7,9%) проти 32 (8,1%). Половина загиблих (11 осіб) – пішоходи.

У той же час збільшилася кількість загиблих від випадків ушкодження з невизначеним наміром (19 осіб проти 16 минулого року).

У результаті побутових травм загинуло троє немовлят. Причинами їх смерті були два нещасні випадки із загрозою диханню та випадок ушкодження з невизначеним наміром.

Аналіз статистичних даних свідчить, що в результаті зовнішніх причин смерті в побуті гине значна кількість населення. Причому, доволі часто причиною різних нещасних випадків є зловживання алкогольними напоями – 37,4% загиблих у січні–березні п.р. від побутових травм перебували в стані алкогольного сп’яніння.

Головне управління статистики у Чернігівській області

Василевич 675087




Теги:смертність, зловживання алкогольними напоями, немовлята, вбивство, Напад


Читайте також



Коментарі (0)
avatar