реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

На Івана Купала -- День працівників заповідників

Масштаби впливу сучасної цивілізації на природне середовище набули глобального характеру і призвели до значного збіднення тваринного та рослинного світу. Зникають не лише окремі види, а спрощуються та деградують цілі екосистеми. Ці негативні тенденції не можуть не турбувати людство, адже комфортне та щасливе існування людини нерозривно пов’язане зі станом навколишнього середовища.

Сама ідея збереження та охорони певних територій чи окремих видів рослин та тварин в Україні бере початок з давніх часів. В «Руській правді» Ярослава Мудрого було здійснено першу спробу виділення та регламентування природокористування. Так, в заповідних урочищах суворо регулювалось мисливство, вирубування лісу, рибальство та інша господарська діяльність.

Наукового підґрунтя охорона природи отримала в XVIII – XIX ст. Становленню заповідної справи значною мірою сприяли наукові дослідження вчених В. Докучаєва, І. Бородіна, Г. Кожевникова, В. Талієва та інших, а також діяльність природоохоронних товариств, створених за їх активною участю у Катеринославі (нині Дніпропетровськ), Харкові, Полтаві, Одесі, Миколаєві.

За радянських часів на території України було створено мережу заповідників та національних природних парків, що розширюється і удосконалюється понині. На сьогодні в нашій державі налічується близько 70 заповідників і національних природних парків серед яких і Мезинський національний природний парк (31035,2 га), створений відповідно до Указу Президента України від 10.02.06 № 122/2006, який покликаний зберігати та відтворювати типові й унікальні природні комплекси Новгород-Сіверського Полісся, що мають важливе природоохоронне, наукове, естетичне, рекреаційне та оздоровче значення в регіоні.

Враховуючи вагомий внесок працівників природно-заповідної справи у збереження та відновлення біологічного і ландшафтного різноманіття, розвиток територій природно-заповідного фонду, Указом Президента України від 18 серпня 2009 року «Про день працівника природно-заповідної справи» встановлене професійне свято – День працівника природно-заповідної справи, що відзначається 7 липня.

Користуючись нагодою, хочеться привітати колег з цим святом та побажати міцного здоров’я, творчої наснаги та успіхів у справі збереження та відтворення природного багатства нашої країни.

Адміністрація Мезинського НПП



Теги:заповідники, національний парк, Івана Купала, мезин


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Безпосередньо біля Мезинського національного парку на Новгород-Сіверщині деякі діячі дуже агітують з піною у рота за будівництво чи то
албанцями чи то китайцями ще одного  цементного заводу.
Тож нагадаю, що не буває екологічно чистої добувної промисловості.
Більш того, на підприємстві, яке побудують китайці -  працюватимуть теж китайці.
Чи багато маємо від того, що на півдні області добувають нафту і газ вже більше 50 років?
Що, крім голубих озер на Ріпкинщині, отримала економіка області і ми від добування 70 років кварцового піску?
Розумні люди розвивають екологічний туризм і органічне землеробство, а не за
гроші продають на цемент свою малу батьківщину.
Користуючись нагодою, хочеться привітати жителів Новгород-Сіверщини і
Коропщини з днем працівників заповідників та побажати міцного
здоров’я та успіхів у справі збереження та відтворення природного багатства нашої країни.
avatar