реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Можливе отруєння Десни!

У Брянській області Російської Федерації на заводі зі знищення хімічної зброї при військовій частині №21225 «Почеп-2» стався витік шести тон нервово-паралітичного газу VХ. Це трапилося ще вранці 27 липня, але відомо стало тільки сьогодні. На підприємстві розгерметизувалися три контейнера по дві тони, імовірно через порушення температурного режиму зберігання. Про це повідомляє «Нова газета» з посиланням на місцевих жителів, пише «Новий регіон».
Офіційно про надзвичайну ситуацію оголошено не було, повідомили виданню місцеві жителі. Також невідомо, чи проінформовано про факт витоку регіональне МНС.

За відомостями газети, на ліквідацію наслідків витоку, за рішенням командування військової частини, кинуті контрактники (прапорщики і сержанти) і офіцерський склад - всього біля 70 осіб. Дегазування здійснюють групи по 7 осіб, зміна триває час.

За словами ліквідаторів аварії, як засоби захисту їм були видані протигази фільтруючого типу, при цьому фільтр був розрахований лише на 20 хвилин. Як відзначає видання, в даному випадку потрібні ізолюючі протигази.

За даними «НГ», двоє учасників ліквідації аварії шпиталізовані, їм введені антидоти, зараз їх стан стабільний. В решти учасників ліквідації медики брали аналіз крові, обстежували очі.

Військова частина №21225 «Почеп-2» розташована поряд з містом Почеп в Брянській області, у 84 км. на південний захід від Брянська. Завод, на якому сталася аварія, знаходиться у 15 кілометрах від частини і в 5 км. від вахтового містечка, в якому живуть військовослужбовці і персонал заводу.

Довідка.

VХ - фосфорорганічна бойова отруйна речовина нервово-паралітичної дії. Ураження відбувається через дихальні шляхи і шкіру. Симптоми: 1-2 хвилини - звуження зіниць; 2-4 хвилини - пітливість, слиновиділення; 5-10 хвилин - судоми, паралічі, спазми. Смерть при ураженні VX наступає протягом 10-15 хвилин.

VХ-газ синтезований у 1955 році у Великобританії на основі амітону, що спочатку розроблявся як пестицид, проте, через свою крайню токсичність, що не знайшов застосування в сільському господарстві. В даний час є тільки в арсеналах США і Росії. Для VX характерна дія через шкіру, при цьому спостерігається сіпання шкіри в місцях її контакту з ОР. Смертельна концентрація при всмоктуванні через шкіру - 0.1 мг/кг. Таким чином, щоб отруїти одну людину, достатньо близько 6 мг VX. А 6 тон вистачить, щоб отруїти мільярд.

Річка Судость, на якій стоїть місто Почеп - права притока Десни.

Коли стало зрозуміло, що приховати витік отрути не вдасться, з'явилася офіційна версія. "26 липня о 9.45 стався частковий витік реакційної речовини, - повідомив LifeNews начальник 1204-об'єкта по зберіганню хімічної зброї, підполковник Віталій Косарев. - Про це ми відразу ж повідомили своє начальство і в район - начальникові ГО і ЧС. Протічка була в результаті тріщини на корпусі снаряда. Звичайно, відразу ж в районі тріщини був проведений вимір фону, який показав перевищення, але тільки в самому цеху".

Підполковник Косарев підтвердив, що дегазування вони здійснювали своїми силами, оскільки в МНС немає співробітників, які змогли б ліквідовувати аварію.

"Тут потрібні фахівці-хіміки, а такі працюють в мене на заводі, - продовжує Косарев. - Тим більше, МНС-ники, почувши про нас, тікають стрімголов. Але можу вас запевнити - ніхто в нас не постраждав. Більш того, ми як об'єкт, що займається знищенням хімічної зброї, знаходимося під міжнародним спостереженням. Через 2 дні після цього спостерігачі були у нас. Їхні прилади нічого не показали".

За словами Косарева, тріщина була лише в одному снаряді.

"Вітік був реакційної речовини VX, ми спеціально не заміряли кількість, - говорить підполковник. Але можу сказати, це десь близько 40-50 кілограмів".

"Брянські новини" взагалі стверджують, що витік отрути - «неприємне непорозуміння», а повідомлення про нього - «жорсткий піар». І вилилось лише 20 грамів. І не VX, а нейтралізуючої рідини.

Всього ж на складах в районі Почепа - близько 5 000 тон бойових отруйних речовин.


Новый регион



Теги:Брянськ, Судость, Десна, нервово- паралітичний газ, Почеп


Читайте також



Коментарі (0)
avatar