реклама партнерів:
Головна › Новини › Тут я живу

Мореплавцю повернули якір

Біля пам’ятника видатному мореплавцю Юрію Лисянському у Ніжині з’явився новенький якір.

"Пів-ранку фахівці трудились біля постаменту, щоб надійно закріпити морський атрибут, - повідомляє сайт Уездние новости. - Адже, на жаль, на довго там якір ніколи не затримувався. До якоря ще планують приєднати металевий ланцюг."

Встановлено якір після публікації Антона Санченка у газеті "День" про мореплавця з Ніжина. Прочитавши статтю, керівник просвітньо- виробничої комерційної фірми "Сяйво" Микола Шкурко запропонував відновити кимось вкрадений якір. Асоціація "Об’єднання підприємств Ніжинщини" і Благодійний фонд "Ніжен" організували встановлення якоря біля пам’ятника - однієї з візитівок міста.
У цей же день під час Великого купецького зібрання Ніжина підприємці
розпочали акцію зі збору коштів для впорядкування скверика біля
пам’ятника славетному ніжинцю, перетворення цієї заповідної місцини на
стилізований приморський куточок.Таким чином, газета і підприємці спрацювали для покращення Ніжина.


На фото: міський голова Ніжина Анатолій Лінник ( другий справа ) і підприємці міста ( зліва направо ) Анатолій Вершняк, Марина Козирєва, Микола Шкурко, Валерій Козирєв, Анатолій Литвин, Анатолій Мусієнко.

А статтю - дуже цікаву про маловідомого нам Лисянського - можна почитати тут : http://m.day.kiev.ua/uk/article/podorozhi/pershoprohodec-iz-nizhyna
Зі статті:
Коли відомий український мандрований письменник Максим Кідрук шукав у книзі прибуття аеропорту на острові Пасхи, чи були до нього записи українців, що прибули на цей найвіддаленіший від усіх континентів острів на Землі, він займався невдячною справою. Тому що першим українцем на о. Пасхи був ще Лисянський. Він кілька тижнів прочекав тут на «Надежду» Крузентшетрна, з якою його «Неву» розлучив шторм біля мису Горн. Справедливості заради, треба зауважити, що на берег не сходив, відправив на шлюпці лікаря. Бо безпечної гавані на острові нема, а у морі капітан не має права полишати свій корабель. Втім, саме художник Юрія Лисянського вперше в наших Палестинах замалював характерних бовванів острова Пасхи. Вони саме вздовж моря і височіють.






Теги:БФ Сяйво, Антон Санченко, газета День, ЛИСЯНСЬКИЙ, Ніжин, мореплавці


Читайте також



Коментарі (0)
avatar