реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Молода картопля з маком

Трохи культурології та кулінарії...

Не оминайте дрібну молоду картоплю. Поки вона молода її дуже легко почистити (чого не скажеш про дрібну, але вже зрілу бараболю) і приготувати неймовірно затишний обід чи вечерю. Картопля з маком добре смакує і красиво виглядає.

Пропонуємо, сьогодні приготувати саме таку.

Про поєднання маку і картоплі Олена Брайченко вперше дізналась від своєї мами Люби. Товчену картоплю з маком, часто готували наприкінці літа у містечках і селах на межі Середнього Подніпров’я і Поділля. Потім, Олена зустріла рецепти картоплі з маком у книзі «Зиновії Клиновецької. Страви й напитки на Україні» (1913 р.), також дізналась, що готували так і на Вінниччині. Нещодавно проєкт «Баба Єлька» записали рецепт картоплі з маком та вишнями на Кропивниччині.

Найчастіше мак спарювали, розтирали і вмішували до вареної товченої картоплі. І дивини у тому немає, якщо врахувати, що насіння маку містить жири, з нього роблять олію, а також можна робити вегетаріанське молоко. Тому товчена картопля заправлена тертим маком, аналог картопляного пюре з молоком чи сметаною. Здається ідеальний варіант для вегетаріанців.

До пюре із маком ми повернемось взимку, а зараз зустрічайте рецепт смаженої молодої картоплі з маком. Готувати можна як вегетаріанцям на соняшниковій, так і на салі.
Вам знадобиться каструля, ніж, пательня, дощечка для нарізання.

Складність приготування: 1 (дуже просто)
Швидкість приготування: 30 хв
Рецепт розраховано на 4 особи. Але знаєте, можливо і на 2, це дуже смачно.

Інгредієнти
• молода картопля дрібна (дрібонька до 5 см. у діаметрі) — 1 кг
• насіння маку — 50 г
• солене сало — 65 г / олія соняшникова — 30 мл
• часник — 5 дрібних, чи 2 великих зубчики
• сіль — 4 г
• перець — 2 г

Приготування
Спершу картоплю добре промиваємо під холодною водою, можна у рукавичках чи з губкою, аби відразу зняти ніжну шкірку. Залишки шкірки зняти ножем. Картоплю залити холодною водою, посолити та варити близько 10 хв. Молода картопля вариться швидко.

Тим часом суху сковорідку добре розігріти та всипати на неї мак. Помішуючи, просмажити мак 2-3 хв. на великому вогні. Зсипати підсмажений і хрумкий мак на окрему тарілку. У тій же сковорідці, а вона вже мала дуже добре прогрітись висмажуємо дрібні шкварочки.

Картоплю проціджуємо і викладаємо на сковорідку з топленим салом чи розігрітою олією. На великому вогні просмажуємо до золотої скоринки картоплю 3-4 хвилини, після чого додаємо до картоплі січений часник, перець та мак.

Кілька разів струшуємо картоплю на сковорідці або обережно перемішуємо, щоб всі картоплі лишились цілими.
Викладаємо на таріль. Ідеально смакує зі свіжими ґрунтовими огірками, помідорами. Запивати кисляком, кефіром чи айраном.

Ігор КОЗЛОВСЬКИЙ



Теги:Ігор Козловський, українська кухня, молода картопля


Читайте також



Коментарі (0)
avatar