реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Моду на вишиванку під піджак почав Франко

Безперечно, що перша українська загальна енциклопедія у 3 томах, що побачила світ у Львові в 1930-х роках, була б неможливою без Франка. Гуманітаристи знають, що про що б вони не писали, усі стежки приведуть їх до Франка, бо він є могутньою постаттю в українському контексті, автором 100 томів, а такі науки, як соціологія, політологія, економіка починаються у нас від нього.

Щодо походження Івана Яковича, то усім відомо, що був він сином коваля, який помер, коли син був іще недорослим. Менше відомо, що його мати (у дівоцтві Кульчицька) походила із "ходачкової" шляхти, тобто збіднілої. Сам Франко уважав, що батьковий рід походив з німецьких колоністів. Про останніх міститься чимало інформації у спогадах адвоката Шухевича. Так що цей варіант не можна відкидати.

Постать Франка цікава тим, що він пройшов колосальну еволюцію як мислитель і особистість, був радикалом, але згодом разом із Грушевським організував національно-демократичну партію, був атеїстом, але згодом почав звертатися до Бога, попри директиву Франка поховали за церковним обрядом.

Останні роки життя Франка нагадували справжню драму. У нього були покручені пальці, які він змочував у креозоті, щоб позбутися болю, його навідував мертвий Драгоманов із мотузкою, наче штовхаючи свого приятеля до самогубства. У родинному житті не мав щастя. Окрім псевдонімів, у Франка було й псевдо, дуже прозаїчне. Звали його Рижим через колір волосся.

Моду одягати вишиванку під піджак також започаткував Франко. За життя Франка не надто цінували українці, хоча людину, що писала багатьма мовами і то серйозні тексти, мали б поважати. Якщо в Україні і був хтось, кого можна назвати генієм думки, думки, завдяки якій світ стає зрозумілішим, то ним є саме Франко.

Роксана ХАРЧУК



Теги:Роксана Харчук, українська література, Іван ФРАНКО


Читайте також



Коментарі (0)
avatar