реклама партнерів:
Головна › Новини › Гаряча точка

Міжнародна траса може бути перекрита

У четвер, 24 березня, мешканці с. Шаболтасівка Сосницького району збираються перекривати міжнародну трасу Чернігів — Грем'яч.

Річ у тому, що минулого тижня на зборах засновників колективного сільськогосподарського підприємства «Зоря», що відбулись у місцевому клубі, було знято багатолітнього (вже 20 років!) голову Олександра Ірху і обрано фермера з Авдіївки Віктора Іващенка. У клубі зібралося більше ста осіб. Того ж дня у конторі сільгосппідприємства проходили інші збори — за участю кількох десятків селян та представників районної і обласної влади, на яких було переобрано головою Олександра Ірху. Через деякий час прихильники Іващенка прийшли до контори і запросили до себе на збори представників влади, ті погодилися, Ірха відмовився.

Обидві сторони вважають одне одного нелегітимними. Олександр Васильович вважає, що насправді засновників підприємства 43, а решта із 132-х засновників вже давно не є у складі й не мають права голосу. Як доказ цього він демонструє підписи засновників підприємства, що віддані за нього, тримає в себе печатку. Інша сторона сумнівається і каже, що значна частина підписів підроблена. На сьогодні проблемою легітимності переобрання Олександра Ірхи займається Сосницька прокуратура. Подібна історія з перевиборами трапилася 2007 року, тоді «протистояли» один одному ті ж самі фігури, але внаслідок судових засідань Ірха залишився головою.

«Головне в цій ситуації, щоб зберігся колгосп, — вважає колишній ветеринарний лікар «Зорі» Олексій Шелег. — Коли 2006 року я залишав цю посаду, на фермі було 1000 голів худоби, не рахуючи телят, нині їх — декілька сотень».
«Протягом останнього часу худоба не отримувала нормального харчування, корова після того, як отелилася, встати на ноги не могла, — розповів Володимир Штаба. — Натомість Віктор Іванович відразу ж привіз силосу та соломи. Засівати землю Олександру Ірсі теж нічим».

Про причини того, що трапилося, існує чимало думок. Адже Олександр Ірха — відомий господарник, його тваринницький комплекс вважався найкращим в області.

— Усе почалося 2004 року, — висловив думку місцевий мешканець, депутат районної ради Олексій Козел, — тоді Олександру Ірсі дали звання заслуженого працівника сільського господарства, у нього почалася «зоряна хвороба». Він почав часто їздити до Києва та Чернігова, мало зважав на думку людей. У 2007 році не було зібрано 12 гектарів картоплі та 200 гектарів зернових. Причини такі: картоплю не зібрали, бо не могли заїхати комбайни через погодні умови, хоча можна було б знайти інший спосіб; а зернові — через низьку врожайність, яка настала через порушення агротехнічних умов.
— А як із 132-ох засновників «Зорі» залишилося 43?

— 11 померло, решта виходила зі складу сільгосппідприємства, хто був незгодний із Олександром, тих виклювали рішенням правління. У результаті в нього не залишилося команди.

«Проблема в тому, що йому ніхто не дав значного кредиту, а так він непоганий господарник і чоловік, — пояснює Михайло Іванович, який не захотів назвати свого прізвища. — А ще він доволі замкнутий, не вміє з людьми говорити. Це моя особиста думка. Я не належу до колгоспу, от узяв свій пай, вирощую на ньому картоплю і на цьому заробляю».
Чи буде нормальним автомобільний рух через Шаболтасівку у четвер або в наступні дні? Про подальший розвиток цього конфлікту читайте в наступних номерах всеукраїнської газети "Сіверщина".

Олександр ЯСЕНЧУК,
Сосницький район
Детальніше читайте в наступних номерах газети "Сіверщина".




Теги:Сосницький район, траса Чернігів-Гремяч


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
"У четвер, 24 березня, мешканці с. Шаболтасівка Сосницького району збираються перекривати міжнародну трасу Чернігів — Грем'яч."

??? Ну и какое отношение имеет международная трасса к КСП "Зоря"?
Если им плохо, то пусть и другим будет плохо, так что ли? angry

avatar
2
Так ото ж... Краще сидіти вдома й не рухатися міжнародними трасами :)
avatar