реклама партнерів:
Головна › Новини › Захоплення

Міжнародна мелодія "Квітки миру"

"Кто сказал, что надо бросить песни на войне, после боя сердце просит музыки вдвойне!" – цю відому цитату із фільму Леоніда Бикова «В бій ідуть одні старики» можна по праву присвоїти артистам Військово-музичного центру Сухопутних військ Збройних Сил України. Минулого тижня у Чернігівській музичній школі № 1 імені С. Вільконського з їх ініціативи відбувся 4-й міжнародний музичний дитячий фестиваль «Квітка миру», аналогів якому немає не лише в Україні. Навіть європейці заздрісно позичають творчі ідеї наших чернігівських військових музикантів.

Фестиваль «Квітка миру» відбувся в рамках проекту Військово-музичного центру «Армія - дітям». За чотири роки музичний проект вже сформував свою історію і традиції, завів постійних шанувальників та учасників. Військові музиканти часто подорожують закордоном, тож налагодили зв’язки з провідними європейськими музичними закладами. Цього року на запрошення військових артистів до Чернігова приїхали представники Росії та Німеччини. Крім того на сцені Чернігівської дитячої музичної школи № 1 ім. Вільконського виступали талановиті діти з Чернігова, Києва та Одеси. Усі концертні номери проходили під музичний супровід симфонічного оркестру Військово-музичного центру. Загалом, за три фестивальних дні свою майстерність продемонстрували майже 20 дітей віком від 8 до 17 років.

- Це єдиний в Україні фестиваль такого виду, - повідомив начальник Військово-музичного центру Сухопутних військ Збройних Сил України, заслужений артист України майор Олександр Шевчук. – Навіть в Європі рідко проводяться подібні концерти, під час яких обдаровані діти грають на одній сцені з військовим оркестром. Чернігівські військові артисти дають змогу дітям забезпечити собі путівку в життя, в життя музики.

Вдруге до Чернігова приїхав талановитий скрипаль з Німеччини Леон Шмукерт. Минулого року він вразив місцеву публіку своїм чудовим виступом, і його запросили до України ще раз. Цього разу він виконував складний музичний твір Фелікса Мендельсона.

Справжнє музичне випробування випало російським гостям, які в Україні вперше - Івану Тихонову, Анастасії Вантух та Катерині Корнішиній. Остання, до речі, одна з колишніх учнів видатного педагога, заслуженого діяча мистецтв Російської Федерації, професора Московської консерваторії імені Петра Чайковського Должикова Юрія Миколайовича, засновника російської школи гри на флейті.

- 21 листопада Юрію Миколайовичу виповнилось би 80 років, розповіла Катерина. - У приміщенні Московської консерваторії імені Петра Чайковського відбувся вечір пам’яті видатного педагога на якому, як остання учениця свого педагога, повинна була виступати обов’язково я. Але вирішила по особливому вшанувати пам'ять педагога. То ж свій концерт для флейти з оркестром військово-музичного центру я присвятила видатному педагогу, Юрію Миколайовичу Должикову.

Слухачі дитячої гри були в захопленні від професіонального виконання видатних музичних творів Мендельсона, Вебера, Моцарта, Шостаковича та інших композиторів. Вони не приховували свого задоволення, активно аплодували їхній майстерній грі та дарували дітям квіти і подарунки. Вже наступного року організатори фестивалю планують запросити на «Квітку миру» гостей з Китаю, Великобританії, Білорусі та інших країн світу.

Віктор АНУФРІЄВ



Теги:скрипка, ВС України, фестиваль, армія


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
"Сердце просит музыки вдвойне!". Але якої музики?
Військовий оркестр взяв курс на західного слухача і глядача, примітивно вестернізувався і грає сакральну західну та тупу афро-американську музику.
Зовсім іншу музику, і саме сучасну українську, грає філармонійний духовий оркестр Ткача. Оркестр осучаснився, додав до складу скрипки і грає сучасний народний і класичний мелос.
Музика Ткача - неперевершений бальзам для української душі!
Рекомендую!
avatar