реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Місто формує громаду

Формування ОТГ на Новгород-Сіверщині: ініціатива переходить до міської ради

Авторові сих рядків не раз приходилось висловлювати думку стосовно незадовільних дій, а то й бездіяльності Новгород-Сіверської районної влади щодо створення ОТГ. Кілька років у найпівнічнішому закутку України процес державного значення нагадував тихе болото, без жодних натяків на життя. І хіба що прагматизм та турбота про своїх рідних виборців рухали діями Грем'яцької громади. Тамтешній голова Олексій Карцан мав амбіційні наміри не допустити остаточного занепаду колишнього районного центру. Тому й проводив роботу, визначену законодавством щодо гуртування «під булавою» Грем'яча небайдужих сусідів з кількох сільських рад. В цілому ж край залишався аутсайдером у такому важливому напрямку реформування країни.

І ось з весни 2018 року окремим інституціям такий стан справ на Новгород-Сіверщині остаточно набрид, а тому й відбулась не тільки зміна риторики відповідальних за реформування осіб на рівні області, а й з'явилось бажання торпедувати процес.

До речі, у наш час у кабінетах області хіба що сліпі не помічають, наскільки важко Новгород-Сіверщині завжди давались будь-які зміни, що зачіпали «статус -кво» місцевої влади. Не сталося дива і з просуванням концепції формування ОТГ. А участь чиновництва впродовж 3-х років у цій справі найчастіше мало вигляд звичайної байдужості, а то й прихованого гальмування.

Словом, на обрії з'явилась конкретна думка про необхідність припинення мусування районними начальниками гасла "один район- одна громада", яке рухало діями та вчинками поки ще існуючої команди РДА. Бо хіба вони могли добровільно погодитись , щоб у якості центрів ОТГ з'явився ще й Грем'яч, а можливо й Чайкине чи Блистова, окрім Новгорода-Сіверського? Звичайно, що ні!

Зміни настали після почутої підтримки Грем'ячу. І така позиція відповідальних осіб у обласному центрі дозволяє очікувати на розумні та дієві зміни у стратегії та тактиці посадових осіб на Новгород-Сіверщині щодо здійснення державної програми зі створення ОТГ. За повідомленням сайту Новгород-Сіверської міської ради «22 червня 2018 року в залі засідань Новгород-Сіверської міської ради відбулось засідання ˮза круглим столомˮ на тему ˮДобровільне приєднання до міста обласного значенняˮ, яке провели фахівці Чернігівського центру розвитку місцевого самоврядування. До участі в ньому долучились керівництво та посадові особи міської ради, депутатський корпус, сільські голови, депутати районної ради . Спікери семінару, серед яких директор Чернігівського відокремленого підрозділу установи "Центр розвитку місцевого самоврядування" Ірина Кудрик, радник з місцевих фінансів даної установи Олександр Мельник, досить інформативно проінформували присутніх: обговорили і фінансову сторону децентралізації, аналізували основні проблеми, розглянули позитивні сторони приєднання. На завершення семінару наголосили, що реформі децентралізації на Новгород-Сіверщині бути. Адже від цього залежить успіх всієї громади та добробут її мешканців.»

З достовірних джерел стало відомо,що захід був проігнорований керівництвом Новгород-Сіверського району, сільськими головами та депутатами районної ради, за виключенням голови Грем'яцької громади та депутата райради з Шептаків. І тому хотілось, щоб керівництву Грем'яча, яке достатньо плідно працювало на першому етапі заходів, вдалось зібрати «в кулак» всю волю і не зупинитbся на півдорозі, коли всім стало зрозумілим, що північний край України просто потребує повноцінної ОТГ з центром у Грем'ячі!

Активність у державницькій справі проявив новгород-сіверський голова Олег Бондаренко. Грунтуючись на законодавстві, яке наразі вже дозволяє містам обласного значення приєднувати за згодою громад села , він став проводити зустрічі, консультації та обговорення перспектив, на які очікують сільські населені пункти у разі їхнього входження під владу міста. Паралельно відповідні дії вчиняли і деякі сільські голови, які вважають , що їхнім громадам вигідніше, практичніше та зручніше стане, коли об'єднаються з Новгородом-Сіверським. «Так, нам теж не байдуже, як нові зміни адміністративно-територіального устрою, який змінюватиметься у процесі створення ОТГ зачіпатиме 13-тисячний Новгород-Сіверський, - акцентує Олег Бондаренко, голова міста. - Ми маємо бачення розвитку міста на роки й десятиліття наперед, а тому для економічних змін, для відкриття можливостей залучення інвестицій у промисловість, будівництво та інфраструктуру ми вимушені розширятися у частині земельного фонду. Ось тому ми й почали напряму спілкуватися з селами, землі яких межують з територією міської ради. Звичайно, ми не втілюватимемо у життя таке гасло, як «один район-одна громада». Ні, ми дивимось на проблему з позицій прагматичності та об.єктивної оцінки наших можливостей. Адже і місто переживає не найкращі часи у різних царинах господарського комплексу та інфраструктури. Дороги, вивіз сміття, стан кладовищ, комунальне господарство тощо. Тому, звалити на плечі проблеми сіл району, всіх без виключення, як де хто бачив у кабінетах РДА чи райради, ми не можемо. От ми уважно віднеслися до конструктивних дій очільництва Горбівської сільради (голова Юрій Панасенко). І сей процес вже пішов зустрічними напрямками. Ми на сесії міської ради затвердили всі необхідні документи».

До речі, нещодавно у мережі Фейсбук директор Чернігівського Центрe розвитку місцевого самоврядування Ірина Кудрик позитивно оцінила процес, який відбувся з Горбівською сільрадою і про який вище говорив міський голова Олег Бондаренко. Пані Ірина так і написала: «Чергова велика маленька перемога! Сьогодні приєднання Горбівської сільської ради до міста обласного значення - Новгород-Сіверського отримало позитивний висновок обласної державної адміністрації! Жодного району в області без об‘єднаної громади! Підтримуємо рух міст обласного значення в децентралізаційному напрямку! Працюємо далі!»

Щодо поміченого руху на півночі Чернігівщини у напрямку формування ОТГ погодитись можна. Адже як довго могло тривати перебування «у болоті»- один Господь лишень знає, не забери ініціативу у РДА та райради в свої руки міський голова!? Інша справа, що у даний момент триває ініціювання міської ради щодо додавання до започаткованого «союзу» ще кількох сільських громад. Як розповів у бесіді з редактором часопису «Правий Берег Десни» міський голова Олег Бондаренко, «ймовірним претендентом на входження є Шептаківська сільська рада. Нещодавно мали можливість спілкуватися з ініціаторами такої роботи (кілька десятків селян) у колишньому сотенному містечку. Звичайно, що принципово оцінювати виграшність приєднання Шептаків як для нас, так і для села- зарано. Але, сподіваймось, що позитивів буде більше, ніж невдач. Тим більше, що землі Шептаківської сільради межують з міськрадою»

А як же бути з іншими населеними пунктами, населення яких, за виключенням хіба що окремих осіб, й уявлення не має про так звані ОТГ? На жаль, не вельми - то вдалими стратегами цієї справи виглядає і більшість голів сільських рад. Так, дехто просто за звичкою не проти піти у Новгород-Сіверську ОТГ. Бо чули про можливість такої перспективи. В той же час є розумні люди, які тверезо та з державницьких позицій оцінюють той чи інший крок. Ось так і виникає запитання, про доцільність знаходження у громаді населених пунктів на відстані за 30-60 км? Та міський голова Олег Бондаренко так прямо і сказав, що «ми не можемо приєднувати села, яким у майбутньому ми не надамо всіх необхідних послуг, які б були рівнозначні тим, що отримуватимуть міські жителі Новгорода-Сіверського!? А коли так, то для чого створювати проблеми та породжувати нові невдоволення людей? Ось тому ми створюватимемо таку ОТГ, якою зможемо здійснювати оптимальне управління».

Виходить, що ситуація щодо створення ОТГ на Новгород-Сіверщині наразі відзначається кількома особливостями. По-перше, дійсно процес пішов і обіцяє бути завершеним по створенню ОТГ з центром у м. Новгород-Сіверський у визначені строки. По-друге, виходячи з позицій міського голови та очільників сільрад, однією громадою Новгород-Сіверщині не обійтись. Ну і, насамкінець, про районну владу. Їй, здається, прийдеться або включитися у процес за системою, запропонованою міською радою, або продовжувати свою «активну» бездіяльність.

Борис ДОМОЦЬКИЙ



Теги:ОТГ, Борис Домоцький, Грем'яч, Ногород- Сіверський, Ірина Кудрик


Читайте також



Коментарі (0)
avatar