реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

В усьому Новгород-Сіверському районі...

В усьому Новгород-Сіверському районі досі немає жодної об’єднаної територіальної громади

Грем’яч — найпівнічніша точка на карті України, за ним — Росія. Точніше — історична Стародубщина, що менш як сотню років тому ще належала до нашого краю. Але тепер це прикордонне село. А ще — мала щільність населення в довколишніх селах, умовні дороги, відсутність виробництва... Зрештою, навіть від обласного центру сюди важче добратися, ніж до російського Брянська (до війни, звісно).

А ще в усьому Новгород-Сіверському районі досі немає жодної об’єднаної територіальної громади, а спроби створити ОТГ у вигляді всього великого району провалились. Проте Грем’яч пам’ятає, як колись був районним центром. Тому Чернігівський центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, провів у Грем’ячі інформаційну зустріч «Реформа децентралізації: виклики та можливості для громади», в якій узяли участь голови Гре-м’яцької сільської ради та рад, які межують із нею і в перспективі могли б стати однією громадою.

Директор Чернігівського центру розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС) Ірина Кудрик розповіла про можливості та перспективи, які дає сільським територіям реформа децентралізації. Але для потенційних громад Новгород-Сіверського району існують складнощі, пов’язані з великими відстанями та спроможністю. Якщо буде створено тільки одну громаду в межах району, то порушуються вимоги доступності: відстані між крайніми населеними пунктами — понад 70 кілометрів, а від Новгорода-Сіверського до Грем’яча — більш як 45 кілометрів. «Хочемо обговорити питання створення Грем’яцької громади. Чи готові приймати рішення про об’єднання? Адже часу залишилося не так і багато. Якщо хочете об’єднатися цього року, то діяти необхідно вже нині. Тоді з 1 січня 2019-го громада зможе перейти на прямі міжбюджетні відносини і скористатися перевагами, які дає децентралізація», — зазначила вона.

На думку Олександра Мельника, радника з місцевих фінансів Чернігівського ЦРМС, найбільшою проблемою Грем’яцької громади буде питання кадрів, а не грошей. Держава надасть фінансову підтримку новоствореному об’єднанню, прогнозний бюджет може стати вдвічі більший, ніж ті доходи, які мають довколишні сільради нині.

Грем’яцька сільська рада вже не раз ініціювала об’єднання, але поки що від сусідів позитивних рішень не отримували. Олексій Карцан, грем’яцький сільський голова, зазначив, що готовий повторити спробу і запропонувати сусідам створити громаду. Чи приймуть вони пропозицію — невідомо, оскільки їх очільники не впевнені, що жителі сіл підтримують цю ідею. «Треба порадитися з людьми», — сказали практично всі.
Обговорення тривало понад три години. Схоже, рішення буде таки позитивним, адже до неблизького Новгорода-Сіверського приєднуватися прикордонні села теж не хочуть, а залишатися в стані животіння — шкодити собі й державі.

Варто також згадати, що в Грем’ячі, де сильні російські симпатії (на початку війни тут навіть стріляли в наших прикордонників), пам’ятник Леніну прибрали тихо і спокійно — завдяки мудрості голови.

Василь ЧЕПУРНИЙ, "Голос України"



Теги:Новгород- Сіверський район, Ірина Кудрик, Грем'яч, децентралізація, ОТГ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar