реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Найпівнічнішій громаді – бути!

Грем’яч – практично найпівнічніша точка на карті України, за ним – Росія. Точніше – історична Стародубщина, що менше сотні років тому ще належала до нашого краю, бо то – історична Стародубщина. Але зараз це прикордонне село. А ще – мала щільність населення в довколишніх селах, умовні дороги, відсутність виробництва… Зрештою, навіть від обласного центру сюди важче добратися, ніж до російського Брянська (до війни, звісно).

А ще в усьому Новгород- Сіверському районі досі нема жодної об’єднаної територіальної громади, а спроби створити ОТГ у вигляді всього великого району провалились. Зрештою, Грем’яч пам’ятає, як він колись був районним центром.

Тому Чернігівський центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, провів у Грем’ячі інформаційну зустріч «Реформа децентралізації: виклики та можливості для громади», у якій взяли голови Гремяцької сільської ради та рад, які межують з нею і в перспективі могли б стати однією громадою.

Ірина Кудрик, директор Чернігівського ЦРМС, розповіла про можливості та перспективи, які дає сільським територіям реформа децентралізації. Але для потенційних громад Новгород-Сіверського району існують складнощі, пов'язані з великими відстанями та спроможністю. Якщо буде створено тільки одну громаду в межах району, то порушуються вимоги доступності – відстані між крайніми населеними пунктами більше 70 км, а від Новгород-Сіверського до Грем’яча більше 45 км. «Сьогодні ми хочемо обговорити питання створення Грем'яцької громади. На скільки ви готові приймати рішення про об'єднання. Адже часу залишилося не так і багато. Приймати рішення та діяти необхідно вже зараз, якщо Ви хочете об'єднатися цього року. Тоді з 1 січня 2019 року громада зможе перейти на прямі міжбюджетні відносини і скористатися перевагами, які дає децентралізація», - зазначила вона.

На думку Олександра Мельника, радника з місцевих фінансів Чернігівського ЦРМС, найбільшою проблемою Грем’яцької громади буде питання кадрів, а не грошей. Держава надасть фінансову підтримку новоствореному об'єднанню, прогнозний бюджет може бути вдвічі більшим, ніж ті доходи, які мають довколишні сільради сьогодні.
Грем’яцька сільська рада вже неодноразово ініціювала об'єднання, але поки що від сусідів позитивних рішень не отримували. Олексій Карцан, грем'яцький сільський голова, зазначив, що готовий повторити спробу і запропонувати сусідам створити громаду. Чи приймуть вони пропозицію - невідомо, оскільки їх очільники не впевнені, що жителі сіл підтримують цю ідею. «Треба порадитися із людьми», - сказали практично всі.

Обговорення тривало більше трьох годин. Схоже, рішення буде таки позитивним, адже до неблизького Новгорода- Сіверського приєднуватися прикордонні села теж не хочуть, а лишатися в стані животіння – шкодити собі і державі.

А ще варто згадати, що в Грем’ячі, де сильні російські симпатії ( на початку війни тут навіть стріляли по наших прикордонниках), пам’ятник Леніну прибрали тихо і спокійно – завдяки мудрості голови. Зрештою, коли до нього приїхали якісь махінатори пропонувати мутні оборудки із землею, він уважно вислухав, а тоді так серйозно і каже: «Добре, хлопці, та от біда – не можу оцього дядька обдурити». І показує на портрет Президента Порошенка на стіні. Аферисти роти роззявили, біля лоба покрутили і поїхали ні з чим…

Василь ЧЕПУРНИЙ,"Голос України"
Чернігівська область.



Теги:Ірина Кудрик, децентралізація, Новгород- Сіверський, Грем'яч, ОТГ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar