реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Міністру уряду УНР відкрили пам’ятний знак у Сосниці

Тільки зараз сосничани дізнаються про свого видатного земляка – довгі роки ім’я міністра уряду УНР із земельних відносин, автора універсалів Центральної Ради Миколи Ковалевського було під забороною. І в роки незалежності не знаходилося ентузіастів повернення доброго імені, аж доки про земляка не дізнався просвітянин, поет Микола Адаменко – його стараннями ім’я земляка повернулося в публічну площину. А щойно, на День Сосниці, Микола Ковалевський повернувся на рідну землю і пам’ятним знаком у центральному парку містечка.

Андрій Ткач, начальник відділу економічного розвитку Сосницької селищної ради, який також немало доклався до вшанування забутого земляка на відкритті знаку зауважив: «"Ми приступаємо до третього етапу повернення до нас Миколи Ковалевського. Спочатку треба було осмислити - хто ж це є наш Микола Ковалевський - на основі існуючих матеріалів. Це стало можливо, дякуючи нашому відомому поету, письменнику, краєзнавцю Миколі Адаменку та його праці "Потужна велич роду Ковалевських" . Другий етап - сьогодні, тут, в Сосниці, у людному місці. у парку Слави, ми відкриваємо пам'ятний знак Миколі Ковалевському, А далі - ми маємо популяризувати його імені серед освітніх закладів, серед молоді, взагалі серед дорослих не тільки в Сосниці, а й далеко за її межами".

Цікавим був виступ почесного громадянина Сосниччини, відомого лікаря Олександра Карети: «Моя бабуся Мотря певний час працювала у Ковалевських по найму. Вона передала своєму роду теплі спогади про господиню хутора Ковалевських , яка подарувала своїй робітниці кришталеву вазу ( вона й нині знаходиться в нашій родині), а ще досить цікаве зауваження про події часів революції: «Ну, що , Мотрона, більшовики владу беруть?» – « Та , кажуть, беруть». – «Що ж, нехай беруть. Та тільки що вони з нею робитимуть?»

Вшанування патріота пам’ятним знаком відбулась завдяки спільним старанням голови Сосницької ОТГ Андрія Портного, голови правління ГО «Українська ініціатива» Юрія Косенка, представника Інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергія Бутка, сосницьких краєзнавців, іченських волонтерів Євгена Зінича та Олега Куриленка.

Василь ЧЕПУРНИЙ, "Голос України"



Теги:Сосниця, Ковалевський, Андрій Портний, Сергій Бутко, Василь Чепурний, УНР


Читайте також



Коментарі (0)
avatar