реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Невивчені уроки минулої війни з Росією спровокували нову

17 лютого 2016 р. у великому читальному залі Чернігівської обласної універсальної бібліотеки імені В. Г. Короленка історик і краєзнавець із Прилук Віктор Моренець представив свої нові книги про Українську революція 1917–1921 рр.

Відкриваючи презентацію авторських видань «Сім спогадів визвольної війни» та перший том енциклопедії «Подєбрадський полк» Армії УНР. До історії Українських січових стрільців, Богданівського та Гордієнківського полків військ Центральної Ради, 1-ї Сірої, 1-ї Запорозької, 2-ї Волинської, 3-ї Залізної, 4-ї Київської, 5-ї Херсонської та 1-ї Кулеметної дивізій Армії УНР, Галицької армії, Вільного козацтва, повстансько-партизанського руху, Запорозької Січі Юхима Божка, Окремого чорноморського коша військ Директорії, Легії українських націоналістів, УВО, ОУН, Карпатської Січі та дивізії «Галичина», підготовлений у співавторстві з відомим істориком Романом Ковалем, головний бібліотекар відділу документів із суспільних та гуманітарних наук Валентина Куценко нагадала, що це вже не перша зустріч з ним у бібліотеці. Вона привернула увагу до книжкової виставки «За Україну, за її волю» з творами прилуцького історика, виданими раніше і подарованими головній бібліотеці Чернігівщини.

Представляючи нові видання, В. Моренець наголосив, що якби суспільство знало свою історію, насамперед про Українську революцію 1917–1921 рр. та тогочасну війну з російсько-більшовицьким загарбником, то нинішньої російської агресії могло б не бути. Саме це знання минулого ще за кілька років до 2014-го підказало йому, що напад Росії на Україну був неминучий. Ворог, його стратегія і тактика, підступність і нелюдська жорстокість, як наочно показало сьогодення, ані трохи не змінився. І рецепти української перемоги залишилися ті ж самі. Головне, засвоїти уроки історії…

Віктор Моренець підкреслив, що в книзі «Сім спогадів визвольної війни» її автори, військовослужбовці Армії УНР та інших українських формувань, є уродженцями Чернігівщини або були з нею пов’язані. А в першому томі енциклопедії «Подєбрадський полк» Армії УНР», що містить 400 біографій українських воїнів, які боролися за незалежність Вітчизни, кожний десятий – уродженець з Чернігівщини. Історія повторюється – наші земляки активно й героїчно воюють з сучасним російським агресором.

Інформацію про українських героїв часів Української революції дослідники знайшли у архівному фонді Української господарчої академії у місті Подєбради тодішньої Чехословаччини, де вони навчалися в еміграції в 1922–1935 рр. Ці документи зберігаються в Центральному державному архіві вищих органів влади та управління України. Останні два тими енциклопедії побачать світ до кінця цього року.

Історик продемонстрував учасникам заходу чисельні документи і світлини наших земляків – борців за волю України, наочно довівши, що комуністичний режим приховав від кількох наступних поколінь цілу епоху української історії.

Людмила Линюк, заступник директора з наукової роботи Чернігівського обласного історичного музею імені Василя Тарновського, високо оцінила велику подвижницьку роботу прилуцького дослідника для відновлення нашої справжньої історії. Відмітила, що результати його наукових розвідок надзвичайно важливі також і для оновлення експозицій історичних музеїв Чернігівщини.

Від імені і за дорученням Володимира В’ятровича, голови Українського інституту національної пам’яті, представник Інституту в області Сергій Бутко подякував Віктору Моренцю за вагомий внесок у дослідженні ще маловідомих сторінок нашої непростої й героїчної історії.

Він нагадав, що 22 січня ц.р. Президент України видав указ «Про заходи з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917–1921 років», який дає нові можливості для інтенсифікації дослідницької та інформаційно-просвітницької роботи, увічнення пам’яті про події і постаті Української революції в кожному місті і селі.

С. Бутко разом із Василем Чепурним, почесним головою Чернігівського обласного об’єднання «Просвіта» імені Тараса Шевченка, радником голови Чернігівської облдержадміністрації, наголосили, що знання минулого і засвоєння уроків історії убереже нас від помилок і поразок, приведе до безумовної української перемоги.

Сергій ГОРОБЕЦЬ, Український інститут національної пам’яті



Теги:Василь Чепурний, Віктор Моренець, Подєбради, УНР, УІНП, Сергій Бутко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar