реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Міліція попереджає. Збагачуються за рахунок пенсіонерів

Останнім часом до чергової частини Чернігівського міського відділу УМВС досить часто почали надходити заяви від мешканців міста, в яких вони повідомляють, що стали жертвами шахраїв. Частіше за все потерпілими стають найбільш вразливі верстви населення – неповнолітні або особи похилого віку, які піддаються навіюванню, балачкам та різним відволікаючим діям. Як правило, після короткочасного спілкування зі зловмисниками, жертви втрачають усі свої гроші та цінні речі.

Яскравим прикладом цьому став останній випадок, який трапився 22 грудня цього року в обласному центрі. До 84-річної Надії Іванівни (ім’я змінено) постукала чорнява молода циганка. Коли господиня їй відчинила, та спочатку запитала, чи є у господині непотрібні дитячі речі, мовляв, хоче купити, а тоді почала справжню «словесну атаку». Слово за слово, незнайомка вже через кілька хвилин опинилася в квартирі довірливої бабусі. Наступним етапом психологічного тиску на жертву було залякування. Непрохана провидиця сказала, що, нібито, на жінку наведена велика порча, «зроблено на смерть» і що це ось-ось має здійснитися. Коли ж незнайомка побачила, що старенька злякалася і готова робити усе, щоб цю порчу зняти, запропонувала свою «допомогу». Каже: «Я тобі можу допомогти. Тільки принеси з холодильника яйце. Але в руки не бери, а загорни його в рушник». Коли господиня зробила усі маніпуляції з яйцем, «смуглянка» розбила його, і раптом, з середини посипався… чорний пісок. Надія Іванівна була шокована. Такого «фокусу» вона не очікувала. А шахрайка продовжувала залякувати. Казала, що порчу зроблено на гроші. Вона може її зняти, лише треба… поплювати на усі гроші, що є в будинку. І господиня пішла за своїми заощадженнями, які зберігала «на чорний день». Зібрала усе: 7500 гривень та 100 євро. і принесла їх незнайомій «добродійці».

І тут розпочалося шоу ілюзіоністки: рома згорнула гроші у трубочку, перев’язала їх білою ниткою, замотала в рушник і поклала під подушку, на якій спить господиня. Та кульмінацією магічного дійства ж став ритуальний похід навколо будинку, який, для загального успіху «церемонії очищення», треба було обійти кілька разів.

Але вже на першому ж колі бабуся безнадійно випустила незнайомку з поля зору, а коли повернулася додому, виявила, що під подушкою в рушнику вже ніяких грошей немає. В розпачі старенька вимушена була звернутися до міліції.

В зв’язку з цим, правоохоронці Чернігова ще раз наголошують та застерігають мешканців міста від необережності.
Шахрайки-аферисти можуть представлятися:

1. Працівниками банку;
2. Працівниками благодійного фонду;
3. Працівниками центру соціального обслуговування пенсіонерів;
4. Працівниками інших соціальних служб, що займаються наданням благодійної допомоги пенсіонерам;
5. Ворожками, цілительками, екстрасенсами.

Вони також можуть пропонувати:

1. Безкоштовно зробити ремонт у квартирі;
2. Продати за півціни продукти харчування;
3. Переоформити пенсію;
4. Під виглядом грошової реформи обміняти гроші на нові;
5. Надати «миттєві відсотки»;
6. Зняти порчу або «зурочення»;
7. Будь-які інші послуги, за які оплата йде за дуже низькими тарифами.
Також шахраї можуть проникати до помешкань громадян під виглядом покупців старих речей, скупників пір’я, ганчір’я, старих, зламаних побутових приладів.

Шановні мешканці міста, особливо, пенсіонери!

Питаннями соціального захисту населення займається Управління праці та соціального захисту населення. При Управлінні створено територіальний центр соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян.
Всі соціальні працівники зареєстровані в центрі та мають при собі відповідні документи. При відвідуванні пенсіонерів працівник центру повинен пред’явити посвідчення з фотокарткою, завірене печаткою територіального центру. Пенсіонер, за яким закріплений соціальний працівник, повинен знати його в обличчя. Якщо соціальний працівник міняється, про це з центру інформують пенсіонера.
Якщо у Вас виникли сумніві стосовно цих працівників, зверніться до свого територіального центру за телефонами у місті Чернігова:
Новозаводський район – 667-548;
Деснянський район – 666-386;
Або до міліції за телефоном – 102.
В населених пунктах районів області слід звертатися за роз’ясненням до місцевих центрів соціального обслуговування людей похилого віку.
Прохання, з будь-якою іншою сторонньою особою не розмовляти і в квартиру або будинок її не впускати.

Відділ зв’язків з громадськістю Чернігівського ВМ УМВС України в Чернігівській області




Теги:міліція, Гроші, обдурення, попереджає, Чернігів, Цигани, Попередження, Роми, шахраї


Читайте також



Коментарі (0)
avatar