реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Микола Томенко привіз "українську візію"

У нього багато приставок "екс": екс- віце-прем'єр, екс- народний депутат, екс- керівник науково- дослідницького закладу. Нині ж Микола Томенко - викладач Київського Національного університету імені Т.Шевченка та керівник фонду "Рідна країна". У Чернігів же він приїхав висловити свою візію - бачення нових виборів, які, як він не без гумору підкреслив, починаються в цьому році. Точніше - 31 грудня...

- В ці дні ми говоримо про історичне значення подій, що відбувалися на теренах нашої держави 100 років тому, про незалежність, яку Україна намагалася здобути тоді, та згадуємо помилки, яких припускалися державні діячі того часу: Винниченко, Грушевський, Петлюра, Скоропадський, - почав свій виступ Микола Томенко. – Втім, ситуація на той час була надзвичайно складна, і зображувати їх як недолугих політиків ми не маємо права, як не маємо права оцінювати їхні успіхи чи неуспіхи у творенні української держави
з позицій початку ХХІ століття, - це, м’яко кажучи, некоректно. Ми маємо зважати на те, що вони змогли зробити для української державності, культури, традицій.

Говорячи про політичні перспективи нашої держави, Микола Томенко висловив «романтично-утопічну думку», за його власним визначенням. «Як науковець і політолог я не уявляю, як можна організувати дострокові вибори Президента, і маю сумніви, що два місяці можуть щось кардинально змінити в країні. Наше головне завдання – провести чесні демократичні вибори. І для цього Закон «Про вибори» треба серйозно доопрацювати. Це перше. А друге – прибрати голову ЦВК пана Охендовського, скільки ще йому керувати цим процесом? Я мрію, щоб ми нарешті обрали не Президента України, а українського Президента - людину, яка знає українську історію, поділяє українські цінності, яка тут живе, лікується, чиї діти тут навчаються. І щоб його стратегією став європрагматизм, тобто я за українську державу з європейською якістю життя».

Микола Томенко був іронічним, коли розказував про Саакашвілі, який навіть по-російськи пише з помилками, а що вже казати про українську? І для чого нам президент, який приїжджає з Батумі, вашингтона чи Москви?!

Один раз, щоправда, Микола Томенко понервував, коли Владислав Савенок задав йому питання про "троянських коней", що їх він привозив у Чернігів - Юлію Тимошенко та Петра Порошенка. Щоправда, Томенко зреагував адекватно, назвавши "троянськими кіньми" 54 відсотки українських виборів, що голосували таки за Порошенка. Тобто, це був вибір народу, хоч як би це кому не подобалося. Іза Юлію Тимошенко голосувала парктичнополовина виборців.

"Але коли Порошенко призначив керівником адміністрації Ложкіна - людину неукраїнської культури, стало ясно, що щось йде не так і не туди", - Микола Томенко.

Я ж сказав про Сокиринський палац Ґалаганів - Ламсдорфів, який може завалитися, якщо багато випаде снігу: комуністи у 20-і роки замінили дубові сволоки сосновими, які за стільки часу зігнили. І тепер купол палацу може рухнути на голови учнів аграрного ліцею. А про відродження двох флігелів, оранжереї, каплички, конюшні, романтичного містка навіть не йдеться - у маєтку офіційний статус "природній парк". Можемо догратися разом з міністром - "голосом Майдану", що маєток зникне і будемо тоді всі голосити та бити в поли... Микола Томенко обіцяв цю тему піднімати скрізь, щоб таки створити там заповідник.

Василь ЧЕПУРНИЙ





Коментарі (0)
avatar