реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Меркель і Путін на фоні України

Процес пішов. Питання - куди?

Візитом Ангели Меркель у Кремль розпочалася низка подій і заходів, які будуть мати ланцюговий характер, тобто будуть ув'язані в один процес.

Отже, Путін назвав Німеччину своїм пріоритетним партнером як економічним, так і політичним. Козирнув 30 млрд доларів "перехресних інвестицій" і 15 кілометрами недобудованого Північного потоку-2. Висловив незадоволення небажанням України виконувати мінські домовленості у його трактуванні, але натякнув, що "нормандський процес" скоро отримає продовження.

На спільній прес-конференції Путін тримався переможцем - і квітами і риторично проваджав Меркель на політичну пенсію. Вона перебуває при владі 16 років, а він - довше.

Але не скажеш, що Путін тримався впевнено. Під час слів Меркель про невизнання анексії Криму й підтримку територіальної цілісності України ноги Путіна "гуляли" окремо від хазяїна. Та й взагалі сьогодні його ноги видавали чи то його невпевненість чи то його нетерплячість. Нервовим був сьогодні Путін після 3-годинних переговорів.

Меркель була спокійнішою, твердою у формулюваннях, публічно нагадала Путіну про річницю отруєння Навального тощо. Але, на мою думку, усе це нівелювалося риторикою про необхідність діалогу й констатцією, що суспільно-політична система РФ розвивається не в той бік, що німецька. Потреба діалогу - це сигнал Кремлю про слабкість партнера.

А тим часом у Києві тривало засідання РНБО, рішення якого в оборонно-безпековій частині і щодо санкцій проти російської агентури й пропагандистів не можна було не вітати. Навіть за океаном.
Реакція Білого дому:

1) Байден підписав указ, що дозволяє вводити санкції у зв'язку з "деякими енергетичними проектами Росії" (імовірно Нордстрім-2). Передбачається повне блокування майна і рахунків будь-якої іноземної особи або організацій, які потраплять в новий список. (Можливо, поки що йтиметься лише про російські фірми). Лінк - у першому коментарі.

2) США змінили свого представника на саміті Кримської платформи 23 серпня. Міністра транспорту замінять на когось іншого, але сама делегація матиме статус президентської. Заговорили знову про спецпредставника Байдена по Україні, який приїде і на саміт, і для підготовки зустрічі Байдена з Зеленським.

Схоже на те, що якісь домовленості Байдена-Путіна і Байдена-Меркель зриваються. Сподіваюся, ми дізнаємося про це найближчими днями. Тепер спостерігаємо за візитом Меркель до Києва і за тим чи залишиться вона на Кримську платформу. Рішення можуть прийматися ad hoc.

Володимир ГОРБАЧ

Фото - Газета.ру



Теги:Україна - Німеччина, гібридна війна, Північний потік, Володимир Горбач, Україна - США


Читайте також



Коментарі (0)
avatar