реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Медвинська республіка запрошує

13 жовтня 2016 року у селі Медвин Богуславського району Київської області пройде панихида на честь загиблих героїв, учасників протестних дій українського народу проти більшовицько-російської навали у 20-х роках минулого століття.

У серпні 1920 року Медвин вписав ще одну героїчно-трагічну сторінку в історію багатовікової боротьби українського народу за свою свободу та незалежність. Тут місцеві патріоти створюють Медвинську республіку, покликану захистити рідну землю від грабунків та насильства, які несла сюди з Москви більшовицька навала. Медвинці стали в один ряд із сотнями тисяч українців, які підняли прапор відчайдушної боротьби проти встановлення в Україні людиноненависницького комуністичного режиму. До них приєднувалися повстанці із сусідніх сіл.

Для придушення повстання погано озброєних, але відчайдушних захисників своєї землі більшовики кинули на Медвин кадрову дивізію. Щодня кількасот червоноармійців з кулеметами штурмували село. Повстанці героїчно захищалися, але протидіяти регулярним військам ворога не могли. 10-13 жовтня 1920 року операція з оточення Медвинської республіки завершилася. Більшовики дуже жорстоко розправилися із тими, хто чинив їм опір. Село підпалили, згоріли 600 хат. Три дні московські посіпаки грабували село. Всіх підозрюваних щодо участі в боях за незалежність України забрали до Сміли. Звідти вони вже не повернулися.

13 жовтня каральний загін більшовиків здійснив один з найжорстокіших злочинів проти медвинців. Були відібрані близько 80 жителів села віком від 18 до 30 років у якості заручників. І цього ж дня більшовицькі карателі вивели їх до урочища Ковтунів і всіх порубали. Сталося це напередодні Покрови.

Загалом же російсько-більшовицькі окупанти знищили у Медвині близько 6 тисяч людей.

- Справді, усвідомлюючи яким був молодий вік порубаних, вбитих людей тими, хто насаджував ідеї комунізму, можна упевнено сказати – це були найкращі! Вони не побоялися стати на захист простих життєвих цінностей. Це не треба забувати! Це треба згадувати! Як згадувати і те, якими страшними були жертви Голодомору, яку велику ціну Україна заплатила у другій світовій війні, скільки людей було репресовано сталінсько-комуністичним режимом в епоху СРСР, скільки українці виїхали за кордон і залишилися там. І ось новітня історія – Майдан, Небесна Сотня, добровольчі батальйони, солдати і офіцери Збройних Сил України, нацгвардії – хто мужньо став нині на оборону нашої країни, нашої свободи, - наголошує сільський голова Медвина Ігнат Сергієнко. - Ми, хто нині живе на цій землі, залишаємось у неоплаченому боргу перед героями. Спокутувати цей борг можна лише одним – побудовою справді іншої України, справедливої, заможної. Вони хотіли такої України. І саме за таку Україну вони поклали голови…

Шановні друзі, шановні патріоти! Запрошуємо вас до Медвина разом вшанувати пам’ять героїв.

Урочисті заходи з приводу річниці подій 20-х років минулого століття у Медвині розпочнуться 13 жовтня 2016 року об 11 годині.

Контактна особа у Медвині – Олена Денисенко: 067 746 18 95. Контакти сільської ради Медвина – (04561) 36-2-45, факс (04561) 36-2-42.



Теги:селянська республіка, російсько- українська війна, медвин, російська агресія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar