реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Хроніки російсько- української війни: на окупованих територіях наростає відчай

Попри зниження рівня кількості цивільних жертв на сході України протягом останніх декількох місяців, нова доповідь ООН показує, що конфлікт істотно впливає на повсякденне життя мирних громадян: зростають почуття відчаю та ізоляції, впливаючи на тих, хто живе в зоні конфлікту, особливо на територіях, які контролюються озброєними групами.

«Існує жахливе відчуття фізичної, політичної, соціальної та економічної ізоляції та покинутості серед величезної кількості людей – більше трьох мільйонів в цілому – які б’ються за виживання у зоні конфлікту. Вони терміново потребують більшого захисту та підтримки», – заявив Верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейн.

Остання із низки доповідей щодо ситуації в Україні, підготовлена Управлінням Верховного комісару ООН з прав людини*, що охоплює період з 16 листопада 2015 р. по 15 лютого 2016 р., приділяє особливу увагу щоденній боротьбі за виживання людей, які мешкають поблизу лінії зіткнення, яка відокремлює самопроголошені «Донецьку народну республіку» та «Луганську народну республіку» від решти території України.

Багато домівок пошкоджені та пограбовані мародерами. Місцеві адміністрації не функціонують, а доступ до соціальних послуг є, як мінімум, обмеженим. Вода і продукти харчування коштують дорого і їх важко отримати. Блокпости серйозно ускладнюють свободу пересування: часом сотні машин очікують у черзі перетину лінії зіткнення, а пасажири змушені ночувати при низькій температурі.

Мешканці територій, які контролюються озброєними групами, особливо вразливі перед утисками їх прав, – йдеться у доповіді. Вони живуть в умовах, які характеризуються розвитком паралельних структур управління, повної відсутності законності та правопорядку, повідомленнями про незаконні затримання, катування, тримання під вартою без зв’язків з навколишнім світом та відсутністю доступу до реальних механізмів правового захисту.

«Я особливо стривожений відсутністю простору для діяльності громадянського суспільства, вразливістю людей, позбавлених волі, перед утисками та повною відсутністю належної законної процедури та законності на територіях, які контролюються озброєними групами», – підкреслив Зейд. Доповідь містить опис того, як нещодавня хвиля арештів у самопроголошеній «Донецькій народній республіці», мала ще більш стримуючий ефект на здатність людей реалізовувати і без того серйозно обмежене право на свободу вираження поглядів, релігії, мирних зібрань та асоціацій.

Протягом звітного періоду спостерігачі ООН з прав людини документували також повідомлення про безкарні порушення з боку співробітників правоохоронних органів України – здебільшого, Служби безпеки України (СБУ) – включаючи насильницькі зникнення, незаконні затримання та тримання під вартою без зв’язків із навколишнім світом, катування та жорстоке поводження.

«Я закликаю українську владу гарантувати негайне та неупереджене розслідування всіх без винятку повідомлень про порушення прав людини», – заявив Зейд. «Притягнення винних до відповідальності є вирішальним для відновлення справедливості для жертв, припинення безкарності та встановлення довготривалого миру. Крім того, це і важливий стримуючий фактор для майбутніх можливих порушень з боку державних органів. Кожне порушення, залишене без розслідування та без покарання, підриває моральні та правові засади держави».

Верховний комісар також закликав уряд України, самопроголошені «Донецьку народну республіку» та «Луганську народну республіку» вжити заходів щодо встановлення долі зниклих людей та не допустити нових зникнень. «З’ясування долі осіб, зниклих безвісти, має бути першочерговим пріоритетом будь-яких мирних переговорів», – заявив він.

Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим, статус якої визначено Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 68/262, залишається вкрай складною. Згідно з доповіддю, кримські татари, які беруть участь у демонстраціях, піддаються переслідуванням, а кримські татари в цілому – арештам за ймовірне членство у «терористичних» організаціях. Значним і тривожним кроком стала подача «прокурором» Криму до верховного суду Криму 15 лютого позовної заяви з проханням визнати Меджліс – орган самоуправління кримських татар – екстремістською організацією та заборонити його діяльність.

Відповідно до доповіді ООН, перемир’я на сході України лишається крихким. Повідомляється про порушення режиму припинення вогню, постійні невибіркові обстріли, наявність протипіхотних мін та вибухонебезпечних пережитків війни. В період з 16 листопада 2015 р. по 15 лютого 2016 р., жертвами конфлікту на сході України стали 78 мирних жителів, довівши загальну оцінку жертв з початку конфлікту до більш ніж 30 000 осіб, серед яких, як мінімум, 9 160 вбитих та 21 000 поранених (цивільні особи, українські військові та члени озброєних груп).

«Дотримання Мінських домовленостей залишається єдиною реальною стратегією для досягнення миру на окремих територіях східної України, які контролюються озброєними групами, що, в свою чергу, є ключовою умовою для врегулювання кризи у сфері прав людини в Україні. Це включає в себе відновлення ефективного контролю уряду України над кордоном з Російською Федерацією, вивід іноземних бійців, найманців та військової техніки», – підкреслив Зейд.



Теги:доповідь ООН, Луганськ, Донецьк, російсько- українська війна, російська агресія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar