реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Крадений мотоцикл веде до тюрми

Викрадення мотоцикла, навіть якщо воно вчиняється неповнолітніми, не є злочином невеликої тяжкості. Навіть без обтяжуючих обставин санкція статті 289 Кримінального кодексу України (незаконне заволодіння транспортним засобом) передбачає покарання до п’яти років позбавлення волі. Якщо ж такий злочин вчиняється групою осіб або з проникненням у приміщення чи сховище, строк відраховується від п’яти років позбавлення волі, що майже унеможливлює призначення покарання з іспитовим терміном.

Але щороку, особливо влітку, підлітки вчиняють усе нові й нові подібні злочини.

Коли в ході слідства такий зловмисник пояснює мотиви свого вчинку, характер цих пояснень здебільшого «дитячий»: «взяли покататися», «захотілося», «не думали», «гуляли, він стояв не прив’язаний»…

Зараз прокуратурою м. Чернігова здійснюється процесуальне керівництво у двох кримінальних провадженнях щодо неповнолітніх, які скоїли викрадення мотоциклів. Долю ще двох 15-річних юнаків, які, змовившись, на вул. Пухова в Чернігові вкрали мотоцикл «Ява-350», зараз вирішує суд. Іще одного викрадача, 17 років, вже засуджено. У зв’язку з каяттям і сприянням у розкритті злочину, повним відшкодуванням збитків потерпілому та його вибаченням 5 років позбавлення волі він отримав з іспитовим строком у 2 роки.

Про це повідомив прокурор прокуратури м. Чернігова Ярослав Тібеж, який здійснює процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях відносно неповнолітніх.

Окрім покарання, визначеного судом, — додав він, — на всіх викрадачів транспортних засобів, вину яких доведено, покладається обов’язок відшкодувати витрати на експертизи, проведені в ході слідства. Судово-автотехнічна експертиза є досить дорогою — коштує від тисячі гривень. За неповнолітніх ці суми сплачують їхні батьки.

Прес-служба прокуратури м. Чернігова



Теги:прокуратура Чернігова, консультація, неповнолітні, крадіжки


Читайте також



Коментарі (0)
avatar