реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Маєш дачну ділянку? Сплати податок!

Власники дачних і садових ділянок повинні сплачувати податок на землю
Якщо фізична особа приватизувала дачну або садову ділянку, вона зобов'язана самостійно сплачувати податок на землю, якщо не приватизувала – його сплачує власник садового або дачного товариства. У такому разі особа відшкодовує товариству суму податку. І в першому, і в другому випадках фізична особа має право на всі пільги, передбачені Законом України „Про плату за землю”. Пільга поширюється лише на одну земельну ділянку по кожному виду цільового призначення. Наприклад, якщо фізична особа є власником чотирьох ділянок (дві – для садівництва і дві – для індивідуального дачного будівництва), то пільга поширюється на одну садову і одну дачну ділянки.

Коли і як сплачується податок
Земельний податок громадяни сплачують у відділенні банку або в сільській раді за місцем розташування земельної ділянки. Плата за землю вноситься двічі за рік рівними частинами: до 15 серпня і до 15 листопада. При цьому до 15 липня податкові інспекції (на підставі наявної в податковій службі інформації) розсилають кожному платнику повідомлення, в якому зазначається сума податку на землю і номер відповідного рахунку.

Якщо фізична особа не одержала повідомлення, вона може самостійно звернутися до податкового органу і сплатити необхідну суму. Уточнити грошову оцінку землі та дізнатися, чи було її взагалі проведено, а також дізнатися про суму, яку потрібно внести, можна у податковій інспекції району за місцем розташування земельної ділянки і в місцевій раді.

Відповідальність за несплату податку
За несвоєчасну сплату податку на суму боргу нараховується пеня з розрахунку 120 % річної дисконтної ставки Нацбанку України (на день появи податкового боргу або на день його погашення) за кожен календарний день прострочення. Наприклад, до середини листопада 2008 р. дисконтна ставка Нацбанку України становила 12 %. Таким чином, за кожен день затримки податку на землю фізична особа повинна сплатити пеню в розмірі 0,04 % боргу.

Крім пені нараховується штраф, розмір якого залежить від кількості днів прострочення і становить від 10 до 50 % суми заборгованості, а саме:

до 30 календарних днів – 10 % погашеної суми податкового боргу;

від 31 до 90 календарних днів включно – 20 % погашеної суми податкового боргу;

понад 90 календарних днів – 50 % погашеної суми боргу.

Алла Супрун, начальник відділу адміністрування майнових податків ДПІ у м. Чернігові




Теги:Дачна ділянка, Штраф, податок на землю


Читайте також



Коментарі (0)
avatar