реклама партнерів:
Головна › Новини › Село

“Ляжемо під трактори, а землю не дамо!”

На Чернігівщині назріває нова Коліївщина?
21 квітня, у суботу, в селі Бережівка, що на Ічнянщині, зібралися селяни, аби виразити своє обурення безчинству, яке творять земельні орендатори. Понад сотня мешканців Бережівки та навколишніх сіл провели народні збори — знак протесту проти незаконного захоплення їхніх земельних паїв СТОВ “Дружба Нова” та порушення їхніх майнових прав. Настрій у селян — революційний. “Ляжемо під трактори, а землю не дамо!” − запевняють селяни.

На зборах були присутніми сільський голова, представники райдержадміністрації та СТОВ “Дружба Нова”. Селяни запросили на зібрання представників Всеукраїнського об'єднання “Свобода”. Про те, що націоналісти можуть допомгти вирішити проблему, бережівцям розповіли селяни з Бобровицького району, які нещодавно стали відомими чи не на всю Україну своєю революцією за зерно і землю. Як підтвердилось в ході зібрання, на боці мешканців Бережівки виявились лише свободівці та сільський голова, якого примусили визначитись: або він з людьми, або з “регіональною” владою.

Мешканці села Бережівка запевняють, що їхні земельні паї місцеві орендатори незаконно передали в суборенду “Дружбі Новій”. Люди кажуть, що землю передали без їхньої згоди — ніхто з них не підписував жодного договору зі стороннім орендатором. Про подібні випадки раніше заявляли і мешканці сусіднього району — Прилуччини. Представники “Дружби Нової” не як інакше, як рейдерством, захопили їхні землі — договори про оренду люди заключали з місцевими орендаторами, а в результаті гектари землі опинялися у розпорядженні земельних махінаторів СТОВ “Дружба Нова” без жодної згоди на те власників паїв. Селян навіть не спромагалися поставити до відома, що їхні землі тепер оброблятиме інша фірма.
Окрім того, порушують майнові права селян — розібрали на запчастини трактори, корівник, понищили все майно, яке би мало бути використане на користь сільської громади. Терпець бережівців увірвався.

Як зазначають селяни, проблема б не була такою болючою, якби землю обробляли з розумом. Але ж на полях окрім кукурудзи в останні роки нічого не вирощують. Бережівцям наболіло, що їхні землі, які вважають чи не найродючішими по всій Україні, нещадно експлуатують, виснажують і спустошують.

Люди говорять: вже втомилися від того, що нині діється в селі — розруха і згубне загарбання і нищення земель. Окрім того, стало відомим, що орендарі також незаконно засівають землі, які є резервними. А отже жодної копійки податків у бюджет орендатори за використання цих земель не платять.

Допомогти селянам у вирішенні цієї проблеми пообіцяли свободівці. Зокрема керівник обласного виборчого штабу Всеукраїнського об'єднання “Свобода” Костянтин Лубенцов, прибувши на запрошення селян, висловив цілковиту підтримку в боротьбі українців за свої права: “Селяни — молодці, що зібрались задля захисту свої інтересів, своєї землі й майна. Це прояв актвності, який доводить, що українці — не сіра маса, а народ, здатний боротися за себе і захищати своє. Адже горе-орендатори, напевно, забули про те, що саме в Україні відбувалися масштабні селянські бунти, зокрема Коліївщина і Холодноярські повстання. “Свобода” завжди була на стороні простих українців — селян, землеробів. Адже Україна живе лише завдяки родючому чорнозему та праці простих селян. І нищити українці землі, ображати людей, яким належить ця земля, — сьогодні не менший злочин, аніж діяння сталіністів чи гітлерівців”.

Свободівці зазначили, що у будь-якому разі підтримають бережанців. Зокрема, пообіцяли надати юридичну та інформаційну допомогу.

На зібранні селяни також обговорили законороект щодо заборони продажу землі сільськогосподарського призначення іноземцям, місцеві референдуми для ухвалення якого нещадавно проводили свободівці по всій Україні, зокрема й на Чернігівщині. Люди заявляють: “Не продамо жодного клаптя землі!” Це більш, ніж яскраво, дає відповідь антинародній владі, яка хоче узаконити продаж українських чорноземів. Український народ — проти!

На зустрічі в Бережівці виступив заступник голови райдержадміністрації. Єдиний висновок, який можна було зробити з його виступу, — винні самі селяни. Проте у відповідь на його безглузді слова — шквал обурення: як можна, творячи безчиння стосовно селян та їхніх земель, покриваючи загарбання земельних паїв, обманні й незаконні дії орендаторів, звинувачувати в цьому самих селян. Чиновник також сказав: “Держава вам дає пенсії!” Виходить, що через подачку у розмірі 800 гривень, яку чинуші називають “пенсіями”, люди повинні втратити своє право на захист власних інтересів і висловлення свого обурення проти свавілля, яке відбувається в державі? Селяни — обурені.

Збори бережівців показали — протестні настрої селян лише зростають. Українці не дадуть розбазарювати їхні землі. “Ляжемо під трактори, а землю не дамо!” — однозначно заявили селяни. У відповідь на всі натяки представника СТОВ “Дружба Нова” на те, що селянам доведеться незабаром підписувати договори про оренду паїв саме з фірмою, яку він представляє, бережанці висловили своє категоричне: “Нічого не підпишемо!”

Завершились збори створенням ініціативної групи, яка займатиметься вирішенням проблеми. До складу ініціативної групи включили сільських активістів та представників ВО “Свобода” — керівник Чернігвської “Свободи” Костянтина Лубенцова та голову депутатської фракції ВО “Свобода” у Прилуцькій райраді Івана Тютюнника.

Селяни готуються до революції і, якщо земельні вакханалії не припиняться, вона дійсно може настати. Мешканці села ще покажуть свою відповідь оліграхам і земельним махінаторам.

Андрій КРУК



Теги:земельна реформа, Бережівка, земельні паї, Ічнянський район


Читайте також



Коментарі (0)
avatar