реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Лікує... пшоно

Пшоно — це доступний традиційний продукт, джерело великої кількості вітамінів і мікроелементів. Багатий вміст клітковини в ньому забезпечує роботу травного тракту, очищує організм від шлаків, токсинів, знижує рівень холестерину в крові. Кашу з пшона рекомендують вживати в разі захворювань печінки, серцево-судинної і нервової систем, атеросклерозу тощо.

Наші пращури знали: зерна проса дають людині силу, тому робили з нього борошно, кашу, пиво, квас, пиріжки, додавали його в супи та солодкі страви. До речі, просяне борошно відоме багатьом народам — італійцям, українцям, румунам, татарам, узбекам, осетинам. У східних країнах з нього роблять хліб і коржики. А в Румунії і на Запоріжжі з такого борошна здавна готували мамалигу — варили на воді та їли з солоним сиром (бринзою).
Сьогодні просо, на жаль, їдять менше, ніж кілька століть тому. До вжитку нині застосовують здебільшого шліфоване пшоно — це ядра проса, звільнені від квіткових плівок, насіннєвих оболонок і зародка. Ця крупа світліша, ніж пшоно-дранець (цільні зерна проса, звільнені від квіткових плівок, жовтого кольору, з характерним блиском і гіркуватим присмаком).

НАРОДНІ РЕЦЕПТИ З ПШОНА

Ще стародавні цілителі робили з пшона припарки для усунення болю, наприклад в разі кишкових кольок. Просмажену крупу прикладали до пухлин на обличчі або хворого зуба — і наставало зцілення.

У разі запалення підшлункової залози рекомендується з'їдати пшоняної каші по тарілці на день.

Бородавки на руках можна лікувати таким чином: склянку пшона добре промити, залити невеликою кількістю холодної перевареної води, розтерти і цією водичкою натирати бородавки протягом 3—5 хвилин. Одночасно з цим введіть до щоденного раціону пшоняну кашу або інші страви з пшона. Через деякий час бородавки зникнуть.

У разі циститу підійде такий засіб: півсклянки пшона промити і засипати в літрову банку, залити склянкою холодної перевареної води і довго розтирати руками або ложкою, аж поки вода не побіліє і не запіниться, приймайте натще по склянці тричі на день за 20—30 хвилин до їди. Курс лікування — 2 тижні.

За цукрового діабету: склянку пшона промити, висушити і перемолоти на кавовому млинку. Приймати неповну чайну ложку, запиваючи теплим молоком, тричі на день до їди. Курс лікування — 1 тиждень, перерва — два тижні, і знову повторити курс.

Можна приймати по 1 ст. л., запиваючи столовою ложкою молока, вранці натщесерце. Курс — 1 місяць.

За будь-яких порушень у роботі серця: просмажити пшоно на великому вогні, але стежити, щоб воно не змінило свого кольору. Третину склянки пшона промити, додати 2/3 склянки води і на слабкому вогні зварити кашу. Можна підсолити або підсолодити. Цю порцію слід з’їсти протягом доби. Таку страву варто ввести до щоденного раціону.

Звичайна пшоняна каша, зварена на воді, виводить з організму антибіотики.

Щоб нормалізувати будь-який тиск: вранці натщесерце вживати 1 ч. л. промитого сирого пшона, ретельно його прожовуючи.

У разі гіпертонії: 3 ст. л. пшона промити, розтовкти в ступці, підсушити і вжити протягом дня, не запиваючи.
За кон’юнктивіту: 1 ст. л. пшона промити, залити 1 склянкою води і варити 10—15 хвилин, дві години настояти. Отриманий відвар процідити і промивати ним очі 5—6 разів на день. Маленьким діткам промивати очі до і після сну. Відвар слід готувати щодня свіжий.

Якщо сльозяться очі, то скористайтеся таким рецептом: 1 ст. л. пшона промити, залити півлітра окропу, варити 5—7 хвилин. Відвар перецідити, охолодити і промивати ним очі за півгодини до сну. Перед сном можна покласти на повіки на 5 хв тампон, змочений у цьому теплому відварі. Через 7—14 днів очі перестануть сльозитися. Відвар готувати щодня свіжий.

З пшона можна зробити мазь, яка дуже ефективна за тромбофлебіту. Для цього беруть по 200 г господарського мила, старого сала, пшона, ріпчастої цибулі, все перемелюють і розводять перевареною водою до консистенції мазі, настояти 24 години. Отриману мазь накладають як компрес на тромб протягом 10 днів на ніч, потім 10 днів перерва. Слід провести не менше 3 курсів.

Панкреатит: 1 склянку пшона залити 2 л води і варити до повного розварення крупи. Окремо на тертці натерти гарбуза (близько склянки), додати в каструлю з пшоном і варити ще 20 хвилин. Злегка підсолити, влити 1 ч. л. соняшникової олії і повечеряти таким «кулішем». Загальна тривалість лікувального курсу 3 тижні. Через 10 днів повторити. Цей засіб помічний і за курячої сліпоти.

Закупорка в печінці та жовчному міхурі. Перебране пшоно залити водою, варити, не доводячи до готовності, потім укутати на кілька годин. З’їсти протягом доби (у цілому має вийти 3—4 невеликі порції, солити не варто), не підігріваючи — повторна теплова обробка знижує лікувальний ефект. За потреби через тиждень можна повторити.
Білок у сечі. Промите пшоно залити окропом і помішувати до помутніння. Дати трохи відстоятися і перелити в склянку. Приймати настій рівними частинами кілька разів на день — кількість випитого особливого значення не має. Продовжувати лікування до отримання позитивного результату.

Лишай змащують піною, що утворюється під час варіння пшона, бажано процедуру проводити щодня, доки лишай не зникне.

Чернігівська газета "Біла хата" за метіріалами Алли ГРІШИЛО.




Теги:Тиск, бородавки, сльозяться очі, тромбофлебіт, куряча сліпота, закупорка печінки, лікує пшоно


Читайте також



Коментарі (0)
avatar