реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Ця незвичайна магічна горобина...

ГОРОБИНА — ЕНЕРГЕТИЧНЕ ДЕРЕВО

На нашій батьківщині червону горобину вважали символом щастя і миру в сім’ї. Говорили, що дух горобини відганяє хвороби і захищає від будь-яких злих чар. Сучасні ж екстрасенси запевняють, що енергетика горобини очищує організм від шлаків, отрут, гнильних речовин. Натомість тіло наповнюється силою, здоров’ям та енергією.

ГОРОБИНОВЕ НАМИСТО — ВІД ПРИСТРІТУ

Горобина була добре відома ще у Стародавній Греції. У минулому горобинові гаї вважалися священними і вирубувати їх забороняли. Там селилися жерці і пророки, будували святилища древнім богам. Вважалося, що горобина сприяє спілкуванню із вищими силами. Це дерево наділяли магічною силою протистояти чаклунству, хворобам і пристріту. Якщо уважно придивитися до ягідки, то можна помітити п’ятикутну зірочку, а це — один з найдавніших язичницьких символів захисту. На території від Великої Британії до Уралу дівчата полюбляли нанизувати на нитку червоні ягідки горобини і носили цю природну прикрасу як намисто-оберіг. Якщо ж із деревини горобини зробити колиску, то жодна чаклунка не зможе заподіяти шкоди немовляті. Ще люди помітили, що коли у воду вкинути гілочку горобини, вода стає приємнішою на смак і довго не псується.

Дерево горобини біля будинку вважається гарною прикметою. Якщо ж воно зів’яне без причини або його зрубають — це поганий знак. Жителі півночі обсаджували свої житла і храми горобиною, захищаючи таким чином споруди від блискавок. Майже скрізь це дерево присвячували богу-громовержцеві. У слов’ян горобина — це дерево Перуна, у скандинавів — Тора, у карело-фінів — Тара. А у кельтів горобину вважали аналогом грецької амброзії. Її червоні ягідки називали їжею богів, яку охороняють зелені дракони.

А ще горобина — це дерево жіночої сили і сексуальності. Вона допомагає жінкам у разі безплідності, жіночих хвороб, фригідності. Особливо благотворно впливає на жінок, яким за 40.

ЛІКУВАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ ГОРОБИНИ

Усього у світі налічується близько 100 різновидів горобини: наприклад, камчатська, амурська, тянь-шанська та ін. Існує дика горобина та садова, а також гібрид, створений І.В. Мічуріним шляхом схрещування горобини звичайної з горобиною чорноплодою. Та найбільше поширена звичайна горобина. Вона є осінньою прикрасою лісів та садів і чудовими ласощами на початку зими для птахів — тоді ягідки, прихоплені першим морозцем, втрачають свою гіркоту і стають солодкими.

Плоди горобини багаті на каротин, вітаміни РР, Р, С, групи В. Крім того, вони містять залізо, йод, солі кобальту, марганцю і міді, ефірну олію, яблучну, лимонну кислоти, гіркі і дубильні речовини, пігменти, сорбіт, антибактеріальні речовини.

Ягоди застосовують у медицині як полівітамінний засіб для профілактики і лікування авітамінозу, у разі захворювань сечового міхура, ниркової кольки, порушень сольового обміну, розладів шлунка, поганого апетиту.
У Болгарії сироп із плодів горобини п’ють за ревматичного болю, каменів у нирках, як сечогінний і проносний засіб. В Угорщині свіжим соком і сухими плодами лікують дизентерію. А норвежці застосовують горобину як ранозагоювальний засіб, а також у разі набряків.

Горобиновий сік дуже корисний за туберкульозу, геморою, гастриту зі зниженою кислотністю. Його, а також настій зі свіжих ягід вживають для стимуляції кровообігу і зниження холестерину в крові. Горобина є хорошим засобом для лікування та профілактики гіпертонії й атеросклерозу, виводить з організму шкідливі речовини.

Фітонциди горобини згубні для золотистого стафілокока, сальмонел, цвілевих грибів.

Важливим компонентом ягід є пектини. Вони перешкоджають надмірному бродінню вуглеводів та сприяють виведенню їх надлишку, зменшують газоутворення в кишечнику. Існує думка, що вживання горобини є хорошою профілактикою таких неприємностей у жінок, як молочниця і грибкові захворювання.

Жовчогінні властивості горобини пов’язані з наявністю в ній сорбінової кислоти і сорбіту. Сорбіт своєю чергою знижує вміст жиру в печінці та холестерину в крові.

Застереження! Ягоди сирої горобини містять парасорбінову кислоту, яка діє як антибіотик, тому не варто вживати плоди у великій кількості. Під час варіння і сушіння ця кислота руйнується. Горобину слід уникати в разі вагітності та індивідуальної непереносності. Не можна давати препарати із горобини маленьким діткам. Протипоказана вона також за гіпотонічної дискінезії, схильності до тромбоутворення і підвищеного згортання крові. Свіжий сік ягід не можна вживати у разі гастритів з підвищеною кислотністю, виразки шлунка і дванадцятипалої кишки.

ЗАГОТІВЛЯ НА ЗИМУ

Заготовляють зрілі плоди горобини в серпні-жовтні, до настання заморозків. Найліпше кетяги з плодами зрізати секаторами або ножами і лише перед сушінням очищати ягоди від плодоніжок. Сушать сировину за температури 60—70°C у сушарках чи сільських печах або ж у добре провітрюваних приміщеннях чи під навісом. Смак сировини гіркувато-кислий, аромат слабовиражений. Сушені ягоди горобини можуть зберігатися і не втрачати своїх лікувальних властивостей протягом 2 років. Їх можна заварювати як чай разом із травами. Або приготувати з них порошок, перекрутивши на млинку для кави. Цим порошком посипають різні овочеві страви, салати та каші. Його можна просто жувати під час лікувального голодування, він дуже добре притупляє почуття голоду.
Можна зберігати горобину і свіжою за температури 1—2°C або замороженою.

Сік горобини. Для приготування соку свіжі ягоди миють, розтирають, заливають перевареною водою, трохи підігрівають для посилення соковиділення, а потім відтискають. Отриманий сік можна відразу використовувати в лікувальних цілях.

Для тривалого зберігання до соку червоної горобини додають цукровий сироп (концентрація цукру в сиропі приблизно 35%) з розрахунку 0,5 л сиропу на 1 л соку, нагрівають до 80°С, заливають у банки і пастеризують протягом 20 хв за температури 90°С.

Або ще такий рецепт: взяти 1 кг горобини, 2 склянки цукру, 1,5 л води. Ягоди помити, додати води і варити до розм’якшення. Сировину протерти крізь сито, відтиснути, додати цукор і залити в банки. Стерилізувати півлітрові банки 20 хв, літрові — 30 хв. Закупорити кришками.

Варення. Взяти 1 кг ягід, 1,5 кг цукру, 2 склянки води. Ягоди залити холодним сиропом і залишити на добу. Наступного дня сироп злити, закип’ятити і охолодити. Знову залити ягоди сиропом, витримати до наступного дня і варити варення до готовності на слабкому вогні.

Горобина без цукру. Грона ягід з плодоніжками покласти в друшляк і бланшувати 5 хв. Потім викласти у стерильні банки, залити киплячим яблучним соком і закрити — можна пластмасовими кришками, а можна простерилізованими металевими.

Пюре горобини. Ягоди бланшувати в гарячому розчині кухонної солі, потім плоди промити і пропустити через м’ясорубку, змішати з цукром у співвідношенні 1:1, розкласти по банках і пастеризувати за температури 95°C (0,35 л — 15 хв; 0,5 л — 20 хв). У співвідношенні подрібнених плодів і цукру 1:2 пюре можна не пастеризувати, але тоді його слід зберігати в холодильнику.

Горобинові цукати. Цілі ягоди уварити в цукровому сиропі до повної готовності. Потім їх викласти в друшляк для того, щоб стік сироп. Ягоди розкласти в один шар на сито і підсушити в духовці за температури 30—40°С, попередньо обсипавши цукровою пудрою або цукром. Приготовлені цукати розкласти в скляні банки, щільно закупорити, зберігати в сухому місці.

НАРОДНІ РЕЦЕПТИ ЛІКУВАННЯ ГОРОБИНОЮ

Пюре горобини вживають за поганого апетиту і розладу шлунка. Потрібно кілька разів на день приймати по 0,5—1 ч. л., завдяки цьому збільшується виділення шлункового соку.

У разі авітамінозу слід пити полівітамінний чай, готують його так: 1 ст. л. подрібненої суміші сушених ягід горобини і шипшини залити 2 склянками окропу і настояти в термосі протягом 12 годин. У настій можна додати цукор або ліпше мед. Або: 2 ч. л. ягід горобини залити 2 склянками окропу, настояти 1 годину, додати цукор за смаком. Випити за 3—4 прийоми протягом дня.

За слабких судин можна приймати свіжовичавлений сік ягід горобини по 1 ст. л. 3—4 рази на день. Свіжий сік горобини корисно пити і для профілактики гіпертонії й атеросклерозу, у разі захворювань нирок, урогенітальної та ендокринної систем — приймати так само, до їди.

Для зміцнення кровоносних судин та у разі гіпертонії, гастриту зі зниженою кислотністю: 1 ст. л. ягід горобини залити 1 склянкою води, кип’ятити 1 хв, настояти 1 годину, перецідити. Приймати по 0,5 склянки тричі на день до їди.
За анемії та рясних місячних: 2 ч. л. плодів горобини залити 2 склянками окропу, настояти 1 годину і процідити. Випити за 3—4 прийоми протягом дня.

У разі молочниці спринцюються і підмиваються соком горобини, розведеним водою у співвідношенні 1:4.
Для врегулювання менструального циклу приймають «чистий» горобиновий сік по 1 ст. л. 3—4 рази на день.
Як жовчогінний засіб за холециститу та у разі запалень жовчного міхура приймають сік горобини: по 1 ч. л. за 20—30 хв до їди.

Для підвищення кислотності шлункового соку готують настій або морс: 400 г ягід розтерти у ступці, залити 2 л перевареної води і настояти 4 години, потім збовтати, процідити і додати цукор або мед за смаком.
У разі хронічного гастриту зі зниженою кислотністю шлункового соку п’ють сік горобини (можна у суміші з іншими соками з додаванням цукру чи меду) по 1 ст. л. за 15—25 хв до їди.

Коли авітаміноз, ревматизм, поліартрит, у разі захворювань шлунка, нирок, сечового міхура п’ють горобиновий сироп: 1 кг ягід перетерти з 600 г цукру, настояти в темному місці 3 тижні, потім перецідити і відтиснути. Сироп можна пити в такому вигляді або додати до нього 20 мл спирту чи 40 мл горілки. Приймати вранці натще по 1—2 ст. л. Є відомості, що такий сироп сприяє виведенню каменів.

За геморою і закрепів протягом кількох тижнів слід пити тричі на день по 70—100 мл свіжоприготованого соку горобини з цукром або медом; кожну порцію соку запивати 0,5—1 склянкою холодної перевареної води.
У разі закрепів застосовують ще такий рецепт: дозрілі ягоди горобини перекрутити на млинку для м’яса, змішати навпіл з цукром, приймати по 1—2 ст. л., запиваючи водою.

Щоб позбутися бородавки, слід на неї нанести розім’яту сиру горобину, зафіксувати пов’язкою і залишити на ніч. Вранці промити. Таку процедуру повторити 8—10 разів. У разі екземи та грибкових захворювань шкіри таку кашку прибинтовують до уражених місць на 1—1,5 доби, потім знімають, дають шкірі підсохнути і накладають свіжу пов’язку. Зазвичай після 5—7 днів лікування роблять 1 день перерви, змащуючи уражені місця обліпиховою олією. Подрібнені ягоди та листя застосовують також і як кровоспинний засіб.

Щоб позбутися головного болю, безсоння і підвищеного тиску, потрібно з’їдати по 10 ягід горобини протягом дня.
Свіжі плоди вживають за дизентерії: їсти по 100 г плодів тричі на день за 20—30 хв до їди. Або пити свіжий сік по 0,25 склянки 2—3 рази на день за 30 хв до їди.

За фарингіту та ларингіту для полоскання горла використовують сік горобини: розвести 1 ст. л. соку в 1 склянці окропу. Або готують настій: 2 ч. л. сухих ягід настояти у 2 склянках окропу протягом години, процідити.

Горобина для краси

У разі розширених судин на обличчі рекомендують сік червоної горобини заморозити в холодильнику і щодня протирати обличчя крижаними кубиками.

Для відбілювання змішати 2 ст. л. кефіру і по 1 ст. л. розім’ятої горобини і лимонного соку. Маску нанести на 15—20 хв, змити теплою водою.

Змарнілій шкірі обличчя допоможе лосьйон із суміші горобинового соку, гліцерину й одеколону (2:1:1).
Для жирної шкіри: розім’яту в кашку 1 ст. л. ягід горобини (можна використовувати і недозрілі ягоди) розмішати з 1 ст. л. лимонного соку і з 2 ст. л. кефіру або йогурту. Нанести отриману суміш на обличчя і через 15 хв змити прохолодною водою.

Омолоджувальна маска: розім’яти 2 ст. л. ягід стиглої горобини. Додати до них 3 ст. л. окропу і 1 ч. л. меду. Ретельно все розмішати, дати вистоятися 2—3 хв, щоб маска трохи охолола, після чого накласти її на обличчя, через 10—15 хв змити прохолодною водою.

Домашній рецепт вітамінної і живильної маски для сухої шкіри обличчя: 1 ст. л. м’якого вершкового масла розтерти до однорідної маси з 2 ст. л. горобинового соку. Накласти маску на обличчя на 15—20 хв, потім умитися теплою водою.
Шановні читачі! Перед застосуванням рецептів народної медицини переконайтеся у відсутності у вас протипоказань. Також бажано проконсультуватися з лікарем.

На сторінках Чернігівської обласної газети "Біла хата" щотижня друкуються поради на всі випадки нашого багатогранного життя.

Передплата — у розпалі! Не прогавте! У роздріб тижневик надходить в дуже обмеженій кількості!
Звертайтесь до листонош області! Передплата ведеться без будь-яких обмежень! Передплатний індекс: 41338




Теги:горобина, бородавки, лікує горобина, варення з горобини


Читайте також



Коментарі (0)
avatar