реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Лікар, письменник, політик і посол

Все це про одну людину - Юрія Щербака, який сьогодні відзначає 90- ліття.

Він корінний киянин і проза його урбаністична. Перша професія - санітарний лікар. Що й стане в нагоді при створенні "Зеленого світу". Батьки його ненавиділи комуністів і було за що - брата Юрія Щербака КГБ звинуватило в націоналізмі і засудило. Що, певно, в часи перестройки і змусило Юрія зайнятися політикою - він був обраний народним депутатом СРСР при перших майже вільних виборах.

Але спершу він закінчує Київський медичний інститут та працює за фахом - досліджує сказ, бореться з епідеміями в Україні та Узбекистані, за що навіть отримує орден Трудового Червоного прапора.Захищає кандидатську та докторську дисертації з епідеміології особливо небезпечних хвороб.

Цікаво, що письменництво своє він починав як російськомовний - і київська обстановка, і загнаність української літератури під плінтус цьому сприяли. Тож лікар Щербак спершу друкується в московській "Юности". Це помічає Павло Загребельний і запрошує прийти на розмову. Після того Щербак, звісно, не в один момент, але стає на сторону українства. І його "Хроніка міста Ярополя" вийшла у журналі "Вітчизна" 1968 року після "Собору" Олеся Гончара, "Мальв" Романа Іваничука, "Катастрофи" Володимира Дрозда. Це був час, коли кожне число цього журналу розглядалося сталіністами як диверсія... Згодом твори Щербака перекладалися різними мовами, а сам він перекладав з польської, яку добре знає. Як і англійську. Що згодом посприяло в його дипломатичному призначенні.

Та спершу він пройде через горнило українських мітингів і кремлівської підкилимної боротьби - стає першим головою асоціації "Зелений світ", першим головою Партії Зелених України, першим міністром охорони навколишнього середовища незалежної України, бо його чорнобильські статті справили на всіх враження. А 1992 року його призначають Надзвичайним і Повноважним послом України в Ізраїлі. Наступне призначення - послом у США, згодом - у Канаді. Три дуже важливі держави, що свідчить про його високий дипломатичний та інтелектуальний рівень.

В час короновірусу померли його дружина і син Ярослав. Під час Широкої війни за наполяганням дочки виїхав до Польщі.

Зараз вийшли пророчо - візійні його твори "Україна в зоні турбулентності", "Час смертохристів, Міражі 2077 року", "Час Великої Гри. Фантоми 2079 року", "Час Тирана. Прозріння 2084 року". Їх ще належить нам прочитати...

Юрій Щербак переконаний: Україна переможе. Але ціною великої крові..."

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Юрій Щербак, Василь Чепурний, українська література


Читайте також






Коментарі (0)
avatar