реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Левко і Нельсон

Сьогодні - міжнародний день Нельсона Мандели.

Нашого Левка з Хрипівки цілком доречно порівнювати не тільки з Нельсоном Манделою (дехто вже зоддалеку пробував це робити), але й з видатними борцями за свободу ХХ століття.

І якщо з Нельсоном Манделою можна порівнювати терміном ув’язнення, умовами (вони були співмірно однаковими, якщо брати Владімірський централ Лук’яненка і тюрму на острові Роббен Мандели), але й різниця була відчутною. Хоча би через те, що Нельсона Манделу обрали президентом ПАР, а українці свого Лук’яненка – ні.

Відрізнялися вони і походженням – якщо Лук’яненко був сином звичайного поліського селянина, то Нельсон Мандела (справжнє ім’я - Роліхлахла Мандела) був сином члена королівської ради племені тембу і сам мав стати королівським радником.

Лук’яненко, як і Мандела, близько стояв до збройної боротьби своєї нації і обидва зрозуміли більшу силу мирної боротьби. Щоправда, Мандела віддав значну данину комуністичним ідеям – та це й зрозуміло, бо в теорії, на відстані, вони значно привабливіші, ніж на практиці, яку бачив ще навіть дитячими очима Левко, син козака Грицька Лук’яненка.

До речі, хоча наш Левко Лук’яненко не сторонився жінок і був двічі одружений, проте не мав дітей – і тут Мандела щасливіший: він одружувався тричі, мав шестеро дітей, троє з яких, щоправда, загинули та померли рано.

Василь ЧЕПУРНИЙ. Уривок з майбутньої книги "Левко Лук'яненко. Політична біографія"



Теги:біографії, Левко Лук'яненко, Нельсон Мандела, Василь Чепурний


Читайте також



Коментарі (0)
avatar