реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

«Леонівка» - нова точка українського кордону

Голова Державної прикордонної служби України генерал – полковник Петро Цигикал та голова Чернігівської обласної ради Ігор Вдовенко урочисто перерізали зелену стрічку на вході до оновленого прикордонного відділу «Леонівка» на українсько – російському кордоні. Чому стрічка зелена? Бо це колір прикордонників.

Довідка.
Село Леонівка Семенівського району нараховує менше 200 жителів. Школа закрита у 2015 році – вона розміщувалася у панській садибі. З 2016 року закинуте приміщення передане прикордонникам. У ремонт його вкладено 19 мільйонів гривень. Сума включає в себе також побудову та ремонт підсобних приміщень, як то гаражів, складів, лазні, котельні, пункту утримання службових собак. Для персоналу створені належні умови служби.

Голова Державної прикордонної служби України прилетів на гелікоптерів, а до відділу «Леонівка» його супроводжував військовий транспорт з кулеметником зверху. Воєнний стан та й кордон з агресором поруч: «Он там, за лісом – Росія!» - показують місцеві мешканці. Тому і голова обласної ради – у камуфляжній формі. На час воєнного стану…

Зараз на цій ділянці українсько – російського кордону спокійно. Але помічник командира Чернігівського прикордонного загону підполковник Олександр Дудко розповідає, як з початком російсько – української війни тут концентрувались російські танки та інша військова техніка і задля провокацій впритул наближались до кордону. Що чекати завтра від агресивного сусіда – не може передбачити ніхто. Тому укріплення кордону – вірний шлях для забезпечення спокою.

Перебуваючи нещодавно в Чернігові, Президент Петро Порошенко наголосив: «Кордон з Росією не є кордоном дружби. Тому його треба укріплювати і на Чернігівщині». Тож і тут відділ «Леонівка» діє задля ущільнення охорони кордону – цей відділ обслуговуватиме 30 кілометрів кордону. Проте у віданні Чернігівського прикордонного загону, який відповідає за 244 кілометри українсько – російського кордону, є відділи, що обслуговують і 60 кілометрів. Тож наступного року планується облаштування прикордонного відділу у Миколаївці, а потім – у Карповичах цього ж, Семенівського району.

Голова Державної прикордонної служби України Петро Цигикал, виступаючи перед прикордонниками та гостями, наголосив як держав зараз дбає і про укріплення кордону, і про створення належних умов охоронцям кордону. Щодо останнього, то, зокрема, цього року прикордонники отримали підвищення зарплати на тисячу гривень, а з нового року планується (бо закладено в бюджет) ще на півтори тисячі. На початку наступного року в Чернігові 80 сімей прикордонників отримають квартири. А щодо техніки, одягу, харчування та інших умов служби, то, як сказав голова обласної ради Ігор Вдовенко, «сюди вже не соромно і натівців запрошувати». А у виступі голова обласної представницької влади наголосив: «Депутати обласної ради проголосували за виділення на потреби прикордонників 200 тисяч гривень. І ми рекомендуємо прикордонним громадам також надавати прикордонникам фінансову допомогу. Маючи прикордонників, як суттєвих наповнювачів місцевих бюджетів через податок на доходи фізичних осіб, цілком доречно і справедливо солідний відсоток з цього податку повернути прикордонникам за спокій, що вони його забезпечують».

«Перебуваючи сьогодні на території оновленого відділу «Леонівка», маємо можливість переконатися, що підрозділ відповідає усім стандартам сучасного прикордонного менеджменту. А його інфраструктура і технічне забезпечення дозволяють ефективно прикрити один із загрозливих напрямків», - сказав голова Державної прикордонної служби Петро Цигикал.

Відповідаючи на питання кореспондента «Голосу України» очільник Держприкордонслужби розповів, що посилення кордону – це ще й встановлення спостережних вишок, облаштування протитанкових ровів, нова зброя та техніка. І це не тільки тут, але і на азовському та чорноморському узбережжях.

«Через горнило неоголошеної війни пройшли майже 500 прикордонників Чернігівського загону, 12 з них – військовослужбовці цього підрозділу. Чотирьох нагороджено державними нагородами, а загалом керівництвом держави відзначено 856 прикордонників. 70 наших побратимів поклали своє життя за незалежність України» - сказав Петро Цигикал.

Вітав прикордонників та окроплював свяченою водою і секретар єпархіального управління, настоятель кафедральної Катерининської церкви отець Роман Кіник. Йому допомагав капелан Чернігівського прикордонного загону отець Максим Щербина. Воїни отримали іконки Покрови Богородиці, на якій – і козаки, і сучасні герої війни під омофором Матері Божої.

Довідка.
У ході прикордонного контролю в зоні відповідальності Чернігівського прикордонного загону протягом цього року виявлено 20 підроблених, 10 чужих, 450 недійсних документів, не пропущено через кордон 1 610 осіб, 90 з яких були незаконними мігрантами. Затримано 114 порушників кордону, вилучено 40 кілограмів наркотичних та психотропних речовин, зупинено 110 випадків контрабандних товарів на суму понад 650 тисяч гривень, накладено штрафів на суму 2,8 мільйона гривень.

…Найцікавіше на відкритті прикордонного відділу було дітям – у сусідньому селі Костобоброві діє клуб юних прикордонників «Сіверяни». Вони отримали від голови Державної прикордонної служби солодкі подарунки, сфотографувалися з ним, а головне – дітям дозволили залізти на снігоход та іншу новеньку техніку, яка вже служить для охорони кордону.

Василь ЧЕПУРНИЙ, "Голос України"
Чернігівська область.



Теги:Василь Чепурний, Чернігівська обласна рада, Леонівка, українсько - російський кордон


Читайте також



Коментарі (0)
avatar