реклама партнерів:
Головна › Новини › Село

Леонід Яковишин -- проти передачі української землі іноземцям

Відомий на Чернігівщині землевласник генеральний директор ТОВ «Земля і воля» Леонід Яковишин жорстко пройшовся по своїх конкурентах – землевласниках на Чернігівщині Івану Куровському та Сергію Гайдаю .

Пропонуємо витримки з його матеріалу:

«Суворе» українське законодавство забороняє віддавати в руки іноземцям землі сільськогосподарського призначення. Правильно це чи ні - не стану дискутувати. Скажу лише, що в окремих випадках краще б віддали певну ділянку, але легально і з вигодою для держави, аніж терпіти, як тією ділянкою розпоряджається вітчизняний горе-господар.

Проте, на мій погляд, гостріше стоїть проблема в іншому - щодо передачі української землі іноземним капіталістам нелегальним шляхом. Від цього мають величезний зиск не держава, не фактичні власники земельних паїв, а державно-політичні шулери. Одні безпосередньо «узаконюють» передачу величезних земельних масивів закордонним «грошовитим мішкам», інші, хто при владі, закривають на це очі. Навряд чи хто повірить, що задарма.

Для успішного проведення таких «махінацій» запозичили у іноземців назву виробничих утворень - холдинг. Відразу наголошу, що вона повністю відповідає тим намірам, з якими вітчизняні новоявлені «успішні» аграрії створюють на території України величезні холдинги. Але чи знають власники земельних паїв, куди їх заманюють?


Не стану думати-гадати, якою є справжня мета створення холдингів, а дозволю собі одну репліку-по-раду: спробуйте довідатись, хто ж насправді стоїть за тими аграрними холдингами, іншими словами - хто є справжнім господарем? Переконаний, навряд чи ви дізнаєтеся правду. З якою метою створюється така секретність, непрозорість у здавалося б легальному бізнесі? Хоча власник земельного паю повинен достеменно знати, в чиї руки він передає свою землю, і що орендар планує з нею робити. Але насправді бачимо все навпаки - правду не говорять.

Наочний приклад цьому - ново-створений холдинг, і не десь далеко, а зовсім поруч. Я маю на увазі новоутворення на базі добре відомого нам приватного підприємства «Агропрогрес» і не менш приватної індустріальної молочної компанії, що теж працює на землях Чернігівської області.

В інтерв’ю Івана Куровського, яке опублікували нещодавно згадані вже офіційні обласні й районні газети, йдеться про те, що «Агропрогрес» об’єднався з холдингом, щоб селянам жилося краще. Цікаво, чи багато хто в це повірив? До того ж представники нового господаря відверто заявляють, що вони не будуть настільки щедрими, яким був Куровський для своїх сіл.

Я не ставлю собі за мету докопуватися до господарських справ нового об’єднаного холдингу. Непокоїть інше: щоб років через п’ять, якщо не раніше, селяни не схопилися за голови від усвідомлення, що їхня земля вже в руках офшорних, недосяжних мільярдерів. А власники земельних паїв уже насправді - ніякі не власники.

І кілька слів ще про одного «великого» організатора сільськогосподарського виробництва - генерального директора СТОВ «Дружба-Нова» Сергія Гайдая. Його портрети і повчальні розповіді про те, як треба господарювати, «не сходять» зі сторінок інтернет-видань та обласних газет. Нещодавно йому було присвоєно звання заслуженого працівника сільського господарства. Натомість немає інформації, як очолюваний ним холдинг у січні кукурудзу молотив, в тому числі й під Вороньками на Бобровиччині. Та й на лютий ще вистачить. Невже в Україні все перевернулось з ніг на голову, і тепер саме такі господарі є прикладом для інших? І це при тому, що «Дружба-Нова» має грошовитих російських хазяїв! Тобто на нестачу коштів не поскаржишся. У Варві, погляньте, який офіс збудували! Інтернет і газети повідомили, що... європейського рівня. Оце господарі?!

Мине час, і люди схаменуться і проклянуть тих, хто їх обдурював та оспівував холдинги, що можуть виявитись прихованим механізмом непрозорої передачі багатющої української землі іноземному капіталу. Вітчизняні сучасні «великі холдингові аграрники» вже на ній нагребли собі, а для подальшого розвитку сільськогосподарського виробництва у них, видно, не вистачає розуму й бажання. Та й грошей шкода, хоча й легко нажитих. До того ж можна й ще підза-робити кількасот мільйонів, на тій же землі, але не працею, а зрадою.

Леонід ЯКОВИШИН, Герой України, генеральний директор ТОВ «Земля і воля»,
газета "Чернігівщина" №6 (386) от 07.02.13



Теги:Сергій Гайдай, Куровський, оренда, Леонід Яковишин, продаж землі


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
А вихід простий - зробити сільськогосподарську землю загальнонародною власністю і передавати тільки в оренду і то в певних розмірах для кожного суб'єкта господарювання.
avatar