реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Яковишин дає 18 відсотків за пай

Цікавий хід у дискусії про продаж землі зробив генеральний директор ТОВ «Земля і воля», Герой України Леонід Яковишин. За його підписом у Бобровицькому районі поширене оголошення для всіх власників земельних паїв, які уклали договори оренди з цим господарством.

У ньому говориться, що вже з цього року розмір орендної плати за пай збільшується вдвічі і встановлюється в розмірі 18 відсотків від нормативної вартості земельного паю. Звісно, інші селяни, які захочуть свій пай віддати в оренду «Землі і волі», також матимуть такі умови.

Таким чином, відомий агромагнат і переманює до себе власників паїв, і створює серйозну напругу іншим сільськогосподарським виробникам – адже фермер з 300 гектарами дати такі умови не зможе.

Сам же Леонід Яковишин в оголошенні пише: «Шановні власники паїв! Запам’ятайте, що за таких умов оренди ви протягом шести років одержите повну нормативну вартість вашого земельного паю й без продажу, а орендна плата й далі вам виплачуватиметься. І не менш важливе – збережете свою свою землю для нащадків. Недаремно ж наші мудрі пращури застерегли: «Не випускай землі з рук, бо діти проклянуть».

Яковишин і не випускає...

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Бобровиця, оренда землі, Земля і воля, продаж землі, Леонід Яковишин


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Є така репліка - як альтернативний погляд
http://zemlyaivolya.net/news/chomu_uspihi_yakovishina_nibi_bilmo_na_otsi_chepurnomu.html
Чому успіхи Яковишина ніби більмо на оці Чепурному?
Головний редактор медійного простору «Сіверщина» Василь Чепурний оперативно відреагував на повідомлення ТОВ «Земля і воля» про збільшення вдвічі орендної плати за земельні паї – до 18 відсотків від нормативної вартості паю. Але те реагування не обійшлося й без чергового роздратування, мовляв, Яковишин «створює серйозну напругу іншим сільгоспвиробникам – адже фермер з 300 гектарами дати такі умови не може».
Дуже дивна аргументація від ветерана чернігівської демократії. Виходить, що в угоду якомусь міфічному фермеру десятки тисяч селян-пайовиків повинні задовольнятися крихтами від оренди їхньої землі? Бо хтось колись кинув «патріотичний» лозунг, що лише фермери врятують село? І на розвиток фермерства в 90-х минулого століття були виділені величезні державні кошти. У фермери кинулися всі, кому не ліньки. Одержували землю безкоштовно, купували техніку за половинну вартість, мали іншу допомогу з Фонду розвитку фермерства. Куди поділися ті перші фермери? Жодного з них не «задушив» Яковишин, навпаки, окремим допомагав. Проте одиниці їх залишилися, а решта – бездари. Ніхто з них не взяв на буксир якийсь «реформований» до цурки колишній колгосп. Натомість господарство Яковишина, й без державної підтримки, врятувало від повного знищення 13 колгоспів, окультурило їхню забур’янену землю, створило робочі місця. А головне – розбудувало таке виробництво, яке дає змогу й зарплату належну платити, й бюджет всього району тримати на собі, ще й додатково виділяти десятки мільйонів на будівництво доріг, житла, інших соціальних об’єктів.
Та мода й на фермерів не пройшла. Тож, за Чепурним, треба і Яковишину «не висуватися» з ініціативами, щоб не нашкодити фермерам? Але вони годують одиниці родин, платять кілька відсотків за пай, копійки – до бюджету. Самі-то не бідують, а про селян і державу повинен дбати хтось?
Що ж дає району нова ініціатива Яковишина? На 75 мільйонів збільшиться оплата за паї, відповідно побільшає грошей і в бюджеті.
Ще одна конкретика, яка теж може не сподобатися борцю з успіхами Яковишина, - в цьому році пайовики-пенсіонери ТОВ «Земля і воля» одержать ще одну річну пенсію.
Стосовно ж занепокоєння Чепурного «створенням серйозної напруги іншим сільгоспвиробникам» - взагалі дивина. Бо від ініціативи Леоніда Яковишина справді занепокоїлися, але передусім власники великих агрохолдингів, яким доведеться також підняти орендну плату. І ті їхні мільйони підуть не в офшори, а селянам. Від цього й Чепурний розізлився на Героя України? Розізлився раніше, ніж дійсні агромагнати. Як оцінять вони старання свого журналіста-адвоката?
Григорій Войток
avatar